"Tundes isiklikult olukorda Moskva saatkonnas ja diplomaatiliste esinduste turvamise reegleid, ei saa mul olla mingit kahtlust selles, et Eesti saatkonna ja seal töötavate diplomaatide vastu vallandatud hüsteeria tegelikud niiditõmbajad kuuluvad Venemaa kõige kõrgemasse võimuladvikusse,” ütles ta avalikus pöördumises.

„Kahjuks ei mõtle need imperialistlikest ambitsioonidest pimestatud inimesed ja nende marionetid Eesti saatkonna ees, et häbistavad oma käitumisega eelkõige tänast Vene riiki ja vene rahvast,” lisas ta.

„Teade Marina Kaljuranna, meie erakorralise ja täievolilise suursaadiku füüsilisest ründamisest on aga šokk, mis ületab valuläve lõplikult,” ütles Helme.

Suursaadiku sõnul demonstreerivad Eesti riigi, Eesti saatkonna ja Eesti diplomaatide vastu suunatud häbematud provokatsioonid ja füüsiline vägivald selgelt Venemaa tahet seada ennast väljapoole ja kõrgemale rahvusvahelisest õigusest ning sajandite jooksul väljakujunenud diplomaatilistest ja inimlikest tavadest.

„Süüdistades Eestit ja rünnates füüsiliselt Eesti suursaadikut, on fašismivastase retoorika taha varjunud Venemaa praegune juhtkond näidanud veenvalt, kui suurt ohtu kujutab endast Moskvas valitsev KGB arsenalist tuntud võtteid kasutav režiim praegu rahvusvahelisele julgeolekule,” lisas ta.

Helme sõnul on igasugune lepituspoliitika selle režiimi suhtes on praeguseks juba võimatu ja õhutab üksnes oma võimust hullunud tegelasi aina uutele ja uutele, aina tõsisemate tulemustega avantüüridele.

Suursaadiku hinnangul peab Eesti kujunenud olukorras viivitamatult astuma kõik mõeldavad sammud, mida liikmelisus NATO-s, Euroopa Liidus, ÜRO-s, OSCE-s, Euroopa Nõukogus ja teistes rahvusvahelistes organisatsioonides võimaldab.

Ta lisas, et Eesti peab mobiliseerima ennast ka sisemiselt, et astuda kogu jõuga vastu siinse viienda kolonni katsetele Moskvast tulnud käskude peale Eesti riiklus hävitada.

„Venemaale tuleb täie veenvusega näidata, et praegu pole 1939. aasta. Et Eesti pole üksi ja et Eesti ei otsusta alistumise kasuks,” ütles ta.

Ta lisas, et ilmselt on saabunud aeg alustada Eesti Moskva saatkonna ja meie teiste Venemaal asuvate diplomaatiliste esinduste personali toimetamist turvalisse paika.