Laar on aastate jooksul olnud väga kriitiline Keskerakonna suhtes ("Jumal hoidku selle eest, kui Keskerakonna ideed Eestis võimule pääseksid!" ütles ta aasta tagasi jaanuaris) ja nüüd on tema erakond Keskerakonna valitsuses. Ta viitab Keskerakonnale oma kirjas sõnadega, et IRL on vahetanud ühel meelel "ühe liberaalse erakonna partnerina teise liberaalse erakonna vastu", kuid manitseb, et IRL ei peaks "igale lollusele halleluuja ütlema".

Laar on selgelt kriitiline koalitsioonipartnerite ideede suhtes ja toob näidetena välja uute maksude kehtestamise või riikliku elamuehitusprogrammi. Mõte, et koalitsioonipartnerid üritavad maksustada "kõike, mis liigub või voolab" näitab teravalt koha kätte suhkrumaksu mõttele, mida alles eile kommenteeris valitsuse poolt IRLi liikmest rahandusminister Sven Sester. Suhkrumaksu idee on üsna otseselt sotsiaaldemokraatlikust erakonnast pärit ning kui Sester peab seda selgitama hakkama, kannab IRL kaasvastutust.

Laari kirjast tuleb otseselt välja see, et tema soovib Margus Tsahkna jätkamist erakonna juhina, kuid ta toob välja veel näiteid neist, kes tema hinnangul ajavad nii-öelda IRLi asja: Marko Mihkelson (kes on andnud märku, et võib juhiks kandideerida), Mart Nutt ja Kaia Iva.

Kuid Laari kirja läbivaks jooneks on mure selle pärast, et valimistele minnakse vastu stabiilse, kuid väga madala reitinguga ja omavahel kaklemise asemel peaks lubama valijatel otsustada, kas erakond on oma aja ära elanud. Erakonna juht Margus Tsahkna näiteks ei nõustu temaga ja alles märtsis ütles välja IRLis üsna levinud mantra: "Erakond on ka näidanud kõikidel valimistel seda, et me võtame alati rohkem toetust ja saame suuremat toetust, kui reiting näitab."

Tegelikult on seda võimalik üsna lihtsasti kontrollida. Siin on IRLi reitingud EMOR/Kantari andmetel alates 2007. aasta valimistest, kui IRL esimest korda ühise erakonna nime all osalesid:

Sellest tabelist on näha, et tegelikult ei pea Tsahkna hinnang lõpuni paika. Eriti täpsed olid reitingud näiteks 2009. ja 2011. aasta valimiste ajal, kus pool aastat enne valimisi ja kuu enne valimisi häälesaaki üsna täpselt ennustati. Pool aastat varasemast reitingust parema tulemuse suutis IRL teha ainult ühel korral, 2013. aasta kohalikel valimistel, kui ületati toonast tulemust 4 protsendiga.

Kui sel korral ületatakse nelja protsendiga praegust reitingut (valimisteni on jäänud kuus kuud), oleks tulemuseks ühenderakonna kõige kehvema tulemusega valimistel.