Soome instituudi endine juhataja, Eesti ajaloo uurimisega siin tuntuks saanud ajalooprofessor Martti Turtola elab Jokela koolist 200 meetri kaugusel ning tema perekonnal on kooliga isiklik suhe. Turtola ise ning tema tütred on kooli vilistlased ning tema isa oli üks nendest kohalikest poliitikutest, kes Jokela kooli viis aastakümmet tagasi asutasid.

“Paar nädalat tagasi viibisin kooli 50 aasta juubelil ning tookord pidasin eile surma saanud direktrissi Helena Kalmi palvel kõne,” ütles Turtola.

Seda, et midagi lahti on, märkas Helsingisse tööle sõitnud Turtola eile keskpäeva paiku. “Jokela raudteejaama ette parkis politsei mikrobuss, kust väljunud politseinikud hakkasid kuulikindlaid veste selga tõmbama. Pärast seda olin päev läbi uudistega kursis – abikaasa ja tütred saatsid kodust sõnumeid,” selgitas Turtola.

Küsimusele, mis viis gümnaasiumiealise noormehe veretööni, otsib Jokela alev Turtola hinnangul vastust veel kaua. “Jokela on äärmiselt rahulik koht, tänavavägivalla poolest rahulikem kogu maakonnas. Seda traagilisem see tundub, kui midagi sellist juhtub,” märkis Turtola.

Lapsed said kriisiabi

Tuusulas elav tolliametnik Eeva Nick jälgis eilset tragöödiat isikliku murega. Nicki vennatütred käivad nimelt samas koolis.

“Karoliina (noorem, 15-aastane vennatütar – toim) ei viibinud täna (eile – toim) õnneks koolis, sest neil oli kohustuslik tööpraktika. Helistasin talle äsja ning ta oli sellest hoolimata põhjalikult endast väljas,” rääkis Nick kella kuue paiku õhtul. “Kõik lapsed olid õhtul kriisirühmades ning arusaadavalt ei soovi nad ka pressiga suhelda.”

Õhtu hakul olid vallaelanikud hakanud akendele küünlaid süütama. “Kell kuus eetrisse läinud politsei pressikonverentsi jälgis vist küll iga Tuusula elanik,” märkis Nick.