Päästeameti avalike suhete büroo juhataja Beata Perents ütles eile kella kuue ajal õhtul, et tormituulte tõttu tuli päästetöötajatel tegutseda veidi enam kui neljakümnel juhul. “Peamiselt tuli sõiduteedelt kõrvaldada teele kukkunud ning liiklust takistanud puid,” ütles ta, lisades, et mõnel juhul ohustasid murdunud puud ka elektriliine. “Võib öelda, et see on üsna tavapärane koormus, kuna puid kukub teedele ka veidigi valjema tuulega.”

Kõige enam oli päästetöötajatel tegevust Harju- ja Pärnumaal, kus väljasõite oli kokku ligemale kakskümmend.

Manilaiul päästeti lambaid

Tõstamaa vallas Tõhelas elavatel lambakasvatajatel Anneli ja Herki Idvandil õnnestus eile piirivalvurite abiga Manilaiul tormi käest enam kui kaheksakümnepealine lambakari päästa. “Karjatame Manilaiul oma lambaid kahes madalamas koplis ning tormihoiatust kuuldes tahtsime kohe neid päästma minna, sest jaanuarikuise tormi ajal viis meri sealt väiksema lauda minema,” rääkis Anneli Idvand, kelle sõnul õnnestus abikaasal vee eest kõik lambad kõrgemal asuvasse koplisse ajada.

“Eile hommikul me enam tugeva tuule tõttu saarele ei pääsenud ning viimases hädas pöördusime päästeteenistuse poole, kust soovitati abi paluda piirivalvuritelt. Olen piirivalvele väga tänulik, et nad loomade päästmisel appi tulid ja abikaasa juba kella ühe paiku kummipaadiga Manilaiule viisid.”

Anneli Idvandi sõnul kuulus 82 lamba hulka ka haruldaste maalammaste Kihnu populatsiooni esimene säilituskari. “Minu kullakesed, nagu ma neid kutsun, olid just kõige madalamas koplis ning kui ennustuste kohaselt oleks vesi ligemale pooleteise meetri võrra tõusnud, oleksid nad kindlasti vee alla jäänud,” märkis Idvand.

Kaheksast 2,3-megavatise võimsusega tuulegeneraatorist koosneva Pakri tuulepargi juht Martin Kruus kinnitas, et park töötab küll täisvõimsusel, kuid tormituulte tõttu tuulikud elektrit siiski rohkem ei tooda ning võivad sootuks hoopis seiskuda. “Tuulikute võimsus tõuseb, kuni tuule kiirus tõuseb 14 meetrini sekundis. Kui tuule kiirus on üle selle, töötavad tuulegeneraatorid stabiilselt ühel võimsusel ehk täisvõimsusel,” rääkis Kruus lähemalt. “Kui tuule kiirus jõuab 25 meetrini sekundis, lülituvad generaatorid automaatselt välja, sest siis on tuul liialt tugev.”

Tavapäraselt palju tekitas torm kahju aga elektriliinidele ja liiklusele.

Kella 18 paiku oli liinidele langenud puude tõttu üle Eesti elektrita vähemalt 3200 Eesti Energia klienti. Kõige enam oli tormi tõttu elektrita majapidamisi Tartumaal, kus tuli küünlavalgel õhtut veeta 1800 leibkonnal. Pärnumaal oli elektrita 600 ja Saaremaal, kus eeldati suuri tormikahjustusi, oli vooluta vaid 60 majapidamist ja ettevõtet.

Tugev tuul ja kõrgem veetase

•• Merike Merilain Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmaprognooside osakonnast ütles, et ka täna ennelõunal puhub veel väga tugev loodetuul ning iiliti võib tuule kiirus ulatuda kuni 30 meetrini sekundis. “Pärastlõunal hakkab tuul tasapisi nõrgenema ning lausvihma sadada ei tohiks, küll aga hoovihma,” märkis Merilain.

•• Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi vanemteaduri Tarmo Kõutsi kinnitusel jääb veetase Pärnus vaatamata tormi raugemisele siiski täna tavalisest 60–80 sentimeetrit kõrgemale. “Alles õhtul või öösel hakkab veetase kiiremini langema.”

•• Tallinna ja Helsingi vahel liiklevad väiksemad laevad reedel tormi tõttu ei sõitnud, häiritud oli ka liiklus teistel Eesti laevaliinidel. Ära jäid Linda Line’i tiiburite ja Tallinki Autoexpressi sõidud, samuti ei väljunud Nordic Jet Line’i laevad.

•• Tallinna sadama esindaja ütles BNS-ile, et SuperSeaCat väljus kell 10.20, kuid ülejäänud reisid tühistati. Ära jäi ka Rosella väljumine kell 16.45.

•• Reede õhtul katkes parvlaevaliiklus mandri ja Muhumaa vahel. Väinamere Liinide infojuht Anne Saar ütles BNS-ile, et liiklus katkes veidi enne kella 21 seetõttu, et merevee tase oli liiga kõrge ning laevaaparelli ei saanud normaalselt alla lasta. Ta lisas, et Virtsus ootas teatud hulk autosid edasipääsu, Kuivastust soovis mandrile sõita vaid mõni üksik autoomanik.

•• Kihnu Veeteed teatas, et tugeva tuule tõttu tühistati reisilaeva Amalie reedesed väljumised liinil Kihnu-Munalaid-Kihnu. 

•• Halva ilma tõttu tühistati reede õhtul lennureisid Kärdlast ja Kuressaarest Tallinna.

•• Lennujaama esindaja ütles BNS-ile, et tugeva tuule tõttu jäi ära kell 19.15 Kärdlast ja kell 19.25 Tallinna saabuma pidanud lend. Mõlemal liinil lendavad firma Avies lennukid Turbolet.