Kuigi Liidmaa ise kahju ei kannatanud, oli tal Pärnusse jõudes valus uudistesaadetest kuulda, et Kihnus on olukord kontrolli all ja kõik korras. “Selline jutt tegi haiget, inimeste majad on vee all, ise tean üht kahe väikse lapsega peret, kel pole kuskil elada,” lausus ta.

Ühendus Kihnuga puudus pühapäeval täielikult, esimene side mandriga õnnestus saada eile hommikul.

Kihnu vallavanema Johannes Lease sõnul tegi torm saarel väga suurt kurja eriti elumajades.

Kõige enam oli üle ujutatud Sääreküla, mis asub sadama ja lennujaama vahel. “Meri ujutas üle saare lennujaamani välja ja kõik oli vee all,” ütles kihnlane Anneli Akkermann, kelle kodu samuti kannatada sai. “Jaani-päevaks saime valmis ja nüüd on muda täis,” ohkas ta.

Lease sõnul on kõvasti kannatada saanud sadam ja muul, ühe seal seisnud auto uhtus torm merre.

Mõõtmatut kahju kandsid kalamehed, kes oma põhilistest töövahenditest, paatidest ilma jäid. “Sealhulgas kadus merre üks kakuamipaat ja see on juba päris suur kahju,” ütles Leas, kelle sõnul maksaks uue sellise paadi muretsemine 100 000–300 000 krooni.

Kuigi tuulemurdu võib hinnata vähemalt saja hektari suuruseks, pidasid elektriliinid vastu. “Kõrgepingeliinidele on küll palju suuri puid murdunud, aga traadid pidasid vastu,” märkis Leas. “Kihnu mehed võitlesid kaks päeva ja said liinid vabaks.”

Eile alustas Eesti Energia Kihnus elektritöid, kõige optimistlikuma prognoosi kohaselt tuleb elekter tänase päeva jooksul tagasi. Seni aga sulavad elanike ja kaupluse külmutuskapid ning probleeme on toidutagavaraga. “Kuid nälga pole ja keegi peavarjuta ka mitte, kihnlased on kriisimomentidega harjunud, läbi aegade toitu varunud ja üksteist aidanud,” kinnitas Leas, lisades, et vald teeb omalt poolt kõik ja küsib kihnlaste aitamiseks ka riigilt tuge.

Kuna kõvasti sai kannatada ka Munalaiu sadam, teeb Kihnus laevaliiklust korraldav AS Kihnu Veeteed reise ainult Pärnu ja Kihnu vahet. “Munalaiu sadamasse on laevateele kukkunud kive ja tõenäoliselt üks auto ja me ei julge sinna sõita enne, kui olukord on selge,” ütles firmajuht Anneli Akkermann, lisades, et kihnlastele tehakse kõik tormikahjustustega seotud sõidud tasuta.

Olukord on parem Ruhnu saarel, mis nii palju kannatada ei saanud. Kuressaare piirivalvekordoni teatel on Ruhnus elekter, kuid probleeme on sidega.

Kihnus, nagu ka mujal rannikualadel on vee all karjamaad, mistõttu veterinaaride hinnangul võib tekkida marutaudioht.

Torm purustas Munalaiu sadama

•• Torm on purustanud Munalaiu sadama, kust algab laevatee Manilaiule ja Kihnu.

•• Purustuste tõttu ei saa otseteed mööda saartele saata ka ehitusmaterjali ega taastada ühendust saarte ja mandri vahel.

•• Pisikese Manilaiu üle ujutanud torm on räsinud kõiki Manija küla taluhooneid. Enamikul peredel on kaotsi läinud tööriistad, kalapaadid ja kalapüügivahendid.

•• Väga paljud on helistanud laiul turismitalu pidavale Ülle Tammele ja abi pakkunud, soovides minna talgutele. Esialgu ei oska ta abistajatele midagi konkreetset lubada, sest pole teada, kuidas ja kuna saarele üldse pääseb.

•• Inimestel, kes soovivad pisisaart ja sealseid inimesi aidata, palutakse helistada Ülle Tammele telefonil 50 55340. Tõstamaa vallavalitsuse arveldusarvele 10902001741003 Ühispangas on võimalik teha sihtannetusi Manilaiu taastamistööde toetamiseks, märkides annetuse juurde märgusõna “Manija toetuseks”. Indrek Mustimets