Sel laupäeval hakkasid Puiatu erikooli kasvandikud juhtkonna vastu mässama, asudes lõpuks kooli vara lõhkuma ning purustades 22 akent ja 20 komplekti koristustarbeid.

Kaks 15-aastast õpilast, kes kohale kiirustanud politseinikele vastu hakkasid, võeti 48 tunniks vahi alla. Politsei alustas juhtunu asjus kriminaalmenetlust. Huligaanitsemises kahtlustatavate ring võib prefektuuri hinnangul uurimise käigus laieneda.

Prokurör Merike Tiku sõnul ootab sellise teo eest süüdimõistmise korral inimest rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus. Koolile tekitatud rahaline kahju küündib tema hinnangul 20 000 kroonini.

“Huligaansuse ajendiks oli iganädalane koristuspäev,” arvas direktor Arvo Reedik. “Poistele ei meeldi korda pidada ning nõnda hakkasidki nad põrandaharju ja muid esemeid lõhkuma.”

Direktori hinnangul on olukord koolis normaliseerunud, mitmele aknale on juba uued klaasid ette pandud, teisi katavad papist plaadid.

Teiste Puiatu erikooli töötajatega Päevalehel eile kõnelda ei õnnestunud, kuna kooli sotsiaalpedagoogi Karin Saare sõnul oli direktor kommentaaride andmise ära keelanud.

Huligaansusi toimunud varemgi

•• Lõhkumist ja märatsemist on Puiatu erikoolis ette tulnud varemgi. 2006. aasta aprillis algas ühe õpilase allumatusest ülekooliline märatsemine, mille käigus lõhuti kooli sisustust, uksi ja aknaid ning loobiti majast mööblit välja. Alles 26 sündmuskohale saabunud politseinikku suutsid olukorra kont­rolli alla saada, seitse noorukit sai huligaansuse eest ka karistada. Tol korral põhjustati koolile 47 950 krooni eest kahju.

•• Erikoolist on avalikkuseni jõudnud ka videod õpilaste vahelisest jõhkrast vägivallast, samuti paljastas õiguskantsler Indrek Teder kevadel, et kooli personal terroriseerib õpilasi füüsilise ja vaimse vägivallaga. Kool sai suvel uue direktori, endise Viljandi noortevangla juhi Arvo Reediku, kes lubas toona erikoolis “korra majja lüüa”.