Kohtusse saadetud kriminaalasi alustati 2007. aastal, kui riiklik autoregistrikeskus (ARK) oli sunnitud tagantjärele tühistama 331 isiku teooriaeksami tulemuse, kuna turvavideo läbivaatusel selgus, et eksameid käis sooritamas grupp maskeeritud isikuid, teatas Viru ringkonnaprokuratuur. Petuskeemile sai jälile keskuse enda sisekontroll.

Kohtu ette tuleb astuda kahel eksamiteenuse vahendamisega tegelenud sõiduõpetajal, meesterahval, kelle kaudu oli võimalik kontakteeruda eksamipettuse korraldajatega, teiste isikute eest eksamit sooritanud naisterahval ja kahel juhtimisõiguse taotlejal, kes ostsid positiivse eksamitulemuse.

uurimise käigus selgus, et eksamitega hädas olnud isikud pöördusid 2007. aastal vahendajate poole, kes lubasid neile raha eest tagada, et saavad ARK Jõhvi büroos teooriaeksamist läbi ilma ise kohale minemata.

Load ostnud isikud andsid eksamipettuses osalejatele oma isikuandmed ja dokumendid eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest, mis on seaduse järgi keelatud tegevus ja mida käsitletakse tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamisena.

Teiste isikute eest eksamit teinud 33-aastane Ljudmilla sai süüdistuse valeandmete esitamises ja tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises. Lisaks esitas prokurör naisele süüdistuse dokumendi võltsimises. 55-aastane Vladimir, 35-aastane Vitali ja 22-aastane Gleb said süüdistuse nendele kuritegudele kihutamises ja kaasaaitamises.

33-aastane Jelena ja 50-aastane Raisa said süüdistuse tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamises.

Tegemist on ringkonnaprokuratuuri teatel esimese osa isikutega, kes selle suure pettuseskeemi raames kohtu ette saadeti. Ülejäänud isikute osas on käimas kohtueelne menetlus.