Hiljuti tähistas Tartu lastehoiuselts oma esimest sünni­päeva. Praeguseks 60 lastehoiukohta loonud selts sündis aasta eest paari lapsevanema soovist naasta tööle. Kuna aga Tartus lasteaiakohti polnud, rajati omal algatusel lastehoid.

Üks Tartu lastehoiuseltsi asutajaid Pille Rives ütles, et esimene tegutsemisaasta on näidanud: lastehoiuteenuse vastu tuntakse Tartus suurt huvi. Tõenäoliselt oleks Tartu lastehoiuseltsil põhjust laieneda ja uusi lastehoiukohti luua, sest Tartus ootab pikisilmi lasteaiakohta sadu lapsi, kuid viimased kuud on uute lastehoiukohtade loomise indu kahandanud. Nimelt näitab lastevanemate viimase aja käitumine, et kokku on hakatud hoidma ka lastehoiule kulutatavat raha.

„Mitmed lapsevanemad on sunnitud oma lapse meie lastehoiust ära võtma, kuna neil pole lihtsalt raha selle teenuse eest maksmiseks,” rääkis Rives. Tartu lastehoiuseltsi hinnakirja kohaselt tuleb lapsevanemal sõltuvalt lastehoiu asupaigast maksta iga kuu 1500–2600 krooni, millele lisandub ka paarsada krooni toiduraha.

Ühe lapsega on kergem

Tartu lastehoiuseltsi juhatuse liikme ja lapsevanema Liisa Maasiku sõnul suudab lapsevanem selle igakuise kuluga ühe lapse puhul hakkama saada.

„Aga kui sul on kaks-kolm last, siis muutub lastehoiuteenus väga kulukaks,” lisas Maasik.

Praegu toetab Tartu linnavalitsus lastehoiuga tegelevaid organisatsioone iga kuu 1500– 2200-kroonise pearahaga. Rivese sõnul tekib aga ühe lapse lasteaias või -hoius hoidmisega kulutusi veidi üle 4000 krooni kuus.

Mõne kuu eest teatas Tartu linnavalitsus, et asub linnalasteaedadega peaaegu võrdsetel alustel toetama ka eralasteaedu. Nii on lapsevanemal võimalik laps eralasteaias hoitud saada kuni 800 krooni eest.

Linnavõim lubab tulevikus rohkem toetada

•• Kokku on Tartus abilinnapea Jüri Sasi andmeil ligi 200 lastehoiukohta.

•• Sasi andmeil on majanduslangus sundinud tartlasi loobuma kallimate eralasteaedade ja -hoidude teenustest. „Sellel on kaks põh­just: linn on viimase nelja aastaga loonud juurde üle 600 lasteaiakoha ja need lapsed, kes on eralasteaias või -hoius, on saanud endale linna poolt lasteaiakoha, mis ka vastu võetakse,” selgitas Sasi.

•• Praegu sooviksid Tartus kohe lasteaiakohta leida 250–300 lapse vanemad. Juba selle aasta lõ­pus avatakse Kummeli tänavas uus lasteaed, mis peaks Sasi arvates lasteaiajärjekorrad Tartust peaaegu kaotama. Ühtlasi arvas Sasi, et eralasteaedadel ja -hoidudel on Tartus kohta ka tulevikus.

•• „Lastehoiul on Tartus tulevikku sellisel juhul, kui linn seda teenust senisest enam doteeriks,” lisas Sasi. Samas ei pea Sasi võimalikuks, et Tartu toetaks lastehoiuteenust sama summa eest, millega toetatakse üht lasteaiakohta era- või linnalasteaias.