Eile Raplas üldkogule kogunenud Erakonna Eestimaa Rohelised liikmed valisid erakonnale uue juhatuse, vahetades välja poole selle koosseisust.

Uute nägude hulgas on Dagmar Mattiisen, kes on varem juhtinud Kaitseliidu naisorganisatsiooni Naiskodukaitset ning olnud ametis Erakonna Eestimaa Rohelised peasekretärina, ja Peeter Jalakas, keda avalikkus tunneb Von Krahli teatri juhi ja mahekauba poodide keti Ökosahver asutajana.

Mattiisen lubab erakonna töösse kaasata uusi inimesi ja arendada endale südamelähedasi, sotsiaalseid teemasid.

Vanavanemad võiksid aidata lapselapsi kasvatada

“Meil on suurepärane kodukava – kuidas aidata noori perekondi, kuidas soodustada, et eri põlvkonnad elaksid koos või vähemasti lähestikku, et vanavanemad saaksid osaleda lastelaste kasvatamises, mis on oluline puudujääk," rääkis Mattiisen. Niimoodi võiks tema arvates saada leevendust täistuubitud lasteasutuste probleemile.

Mattiisen ei ole seda meelt, et kõike seda oleks võimalik kohe teoks teha, vaid arvab, et tegu on 10–20 aastat pika protsessiga. „Aga kui me kohe pihta ei hakka, siis ei ole meil kümne aasta pärast ka midagi,“ ütles ta.

Rohelisel erakonnal on palju toredaid liikmeid ning neid tuleks rohkem erakonna töösse kaasata, arvab Mattiisen. „Tuleks kasutada ära rohkem erakonnasisest potentsiaali, kaasata uusi inimesi,“ ütles Mattiisen Eesti Päevaleht Online’ile. Samuti oleks Mattiiseni sõnul erakonnal hädasti vaja tugevamaid kohalikke organisatsioone.

„Juhtimisstiilis me kindlasti muudatusi ei tee, kolm eestkõnelejat jääb, nagu see enne oli,“ ütles Mattiisen. Siiski ei osanud ta öelda, kas temast võiks saada üks eestkõneleja, põhjendades seda vajadusega maha istuda ja kokku leppida, kuidas juhatuses töid ja tegemisi omavahel jagada.

Samasugusele ettevaatlikule positsioonile eestkõnelejate isikute küsimuses jäi ka teine uus juhatuse liige Peeter Jalakas, kes samuti juhatusse valiti. Tema sõnul „vajaks see asi natuke omavahel läbirääkimist ja seedimist“.

Mattiisen: sotsiaalsed teemad ja riigikaitse

„Mulle on südamelähedane sotsiaalne teema,“ selgitas Mattiisen, millises suunas soovib erakonda arendada. Samuti soovib ta, et rohelised hakkaksid tõsisemalt mõtlema riigikaitseteemadele.

Mattiisen on rohelises erakonnas ka varem riigikaitseteemaga tegelenud koostöös praeguse riigikogu liikme Aleksei Lotmaniga. „Aleksiga oleme kahekesi teinud, näiteks kirjutanud erakonna programmi riigikaitselist osa,“ ütles Mattiisen.

„Aga Aleks peaks tegelikult tegelema maaelu küsimustega, ta on praegu kohutavalt ülekoormatud,“ selgitas Mattiisen.

Jalakas: kuidas jätta enda tegevusest võimalikult väike jälg?

Jalakas jäi enda sõnul juhatuse valimiste tulemusega väga hästi rahule. „Eks me kõik läksime sinna kindla plaaniga, et muuta roheliste kandepinda laiemaks, et roheliste tegevusega kaasneks suurem vaimsus,“ rääkis Jalakas Eesti Päevaleht Online’ile antud „ühe inimese pärastlõunases repliigis“, mis erakonna uue juhatuse seisukohta ei pruugi kajastada. „Täna ettevõetud asjad peaksid jätkuma,“ lisas ta.

Juba aastaid mahetooteid vahendanud ning puhast kunsti teinud Jalakale on rohelises erakonnas oluline maailmapilt ja arusaamine, kuidas korraldada oma elu, kuidas lahendada praktilisi probleeme, kuidas võimalikult väike jälg jätta oma tegevusest maa peal.

„Kõik peaks põhinema mingil mõttelaadil, millel on ka muid väljundeid peale praktiliste,“ selgitas Jalakas. „Hakatuseks juba see, et milline on suhtumine – kõigepealt alustad iseendast, oma suhtumisest maailma, ühiskonda, lähedastesse. Küsimus on see, milline on partei juhtorgani suhtumine.“

See suund, millega Jalakas sooviks tegeleda, ei välista tehnilisi lahendusi, näiteks poliitikat hõõglampide või kilekottide suhtes.

Rohelise ilmavaate laiem pilk

Jalaka isiklikul hinnangul aitaks ka erakonna kohalikke organisatsioone laiem pilk sellele, mida roheline maailmavaade hõlmab. „Ma ise arvan, et kohapeal on pilk olnud liiga kitsas ja ahas sellele, millega erakond tegeleda võiks,“ ütles Jalakas.

Jalakas loodab kindlasti juhtida erakonna ületuleval kevadel riigikogu valimistel üle valimiskünnise. „Minu isiklik lootus on see, et tulevasteks valimisteks on valimissüsteem juba muutunud ja erakondadel on seal üldse väiksem roll. Aga see on pikem jutt,“ lisas ta, lubades sellest avalikkuses edaspidi arutada.