Täna esitab haiglate liit meditsiinitöötajatele uue miinimumtunnipalga pakkumise, mis jääb ilmselt streigiks valmistujate nõudmistest allapoole.

Sotsiaalminister Jaak Aab märkis eile valitsuse pressikonverentsil, et tegi ettepaneku kaaluda järgmise kahe aasta jooksul meditsiinitöötajate miinimumtunnipalga 20-protsendist tõstmist .

Aab märkis, et viimane sõna alampalga pakkumise puhul jääb haiglate liidule, ning kinnitas, et pingutab selle nimel, et tööandjad ja töövõtjad palgas kokkuleppele jõuaksid.

“Ma mõistan taotlusi, mis arstid ja õed on esitanud, aga peame vaatama reaalseid võimalusi,” ütles Aab. “Pikemas perspektiivis on nende taotlused võib-olla võimalikud, aga ei saa teha väga ränka hüpet ühe aastaga. Ja samas tuleb ka rõhutada, et arstide ja õdede palgad on viimase kahe aasta jooksul tõusnud ligi kaks korda kiiremini kui keskmine palk.”

Peaminister Andrus Ansip taunis eile meditsiinitöötajate nõudmisi, öeldes, et kuna läbirääkimised pole veel riikliku lepitaja juures lõpule jõudnud, on streigist rääkimine üldse kohatu.

Streigipaktiga on ühinenud Eesti õdede liit, Eesti tervishoiutöötajate ametiühingute liit, Eesti raudteelaste ametiühing, Eesti liinilendurite ametiühing, Eesti meremeeste sõltumatu ametiühing, Narva energia-ametiühing ja Eesti transpordi- ja teetöötajate ametiühing. Kokku on streigipaktis osalejatel üle 15 000 liikme.