Riigikogusse pääsenud parteide suurtoetajatest seisis ainsana Reformierakonna taga tundmatu rahastaja, kelle majandustulemusi ei teadnud isegi firma nõukogu liige Andres Lipstok.

Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Lipstoki sõnul ei mäleta ta Reformierakonna valimiskampaaniat 2,1 miljoni krooniga toetanud R-Hoolduse OÜ eelmise aasta käivet ega kasumit. "Kuid reaalne majandustegevus oli," kinnitas ta eile.

Äriregistri andmetel ei olnud sajaprotsendiliselt Reformierakonnale kuuluv R-Hooldus eelmise aasta oktoobris veel käibemaksukohuslane, mis tähendab, et firma käive ei ületanud tolleks ajaks miljonit krooni.

Reformierakonna peasekretär, keskkonnaminister Heiki Kranich kinnitas aga, et tema idee järgi erakonnale kasu teenimiseks loodud R-Hooldus tegutseb reaalselt ning maksab käibemaksu. Kuid ka tema ei osanud öelda firma eelmise aasta käibe ja kasumi suurust.

Kranich lisas, et kõiki firma tegevuse kohta käivaid dokumente saavad ajakirjanikud näha erakonna büroos. Reformierakonna sekretär pakkus eile õhtul näha vaid R-Hoolduse põhikirja ja firma äriregistrisse kandmise otsust, kuid mitte ühtegi dokumenti firma majandustulemuste kohta.

Äriregistri andmetel korraldab R-Hooldus seminare ja hooldab kinnisvara. Ainsa kinnisvarahooldustööna tegeles R-Hooldus Tallinnas Tõnismäel asuva Reformierakonna kontori haldamisega, ütles Lipstok.

Seminaride korraldamise kohta ei osanud Lipstok midagi öelda. "Firmaga tegeles Kranich," põhjendas ta. Eesti ühe suurima seminare korraldava firma Frens konverentsiteenuste juht Külli Eller tunnistas eile, et kuuleb R-Hoolduse nime esimest korda. "See on üllatav info, et selline firma tegutseb sel alal," ütles Eller.

Arvatava kasumi poolest peaks R-Hooldus olema edukaim seminarikorraldusfirma Eestis, kui firma suutis 2,1 miljoni krooniga valimiskampaaniat toetada. Frensi eelmise aasta auditeerimata kasum oli 1,5 miljonit krooni, kuid neil on veel mitu põhitegevusala.

Mitme poliitiku, kellest osa kuulub ka koalitsiooni, sõnul võib Reformierakonna valimiskampaania rahastamist juhtinud Kranich tundmatu firma taha peita sponsorid, kes ei soovinud oma nime avalikustamist. Firma salapärasust kinnitab ka see, et sellest polnud kuni üleeilseni kuulnud ka enamik Reformierakonna liikmetest. Kranich on eitanud kõiki süüdistusi varjatud tehingutes.

Vabariigi valimiskomisjonil puudub õigus kontrollida neile esitatud valimisaruannete õigsust, sest puudub seadus, mille alusel seda teha. "Võib muidugi kasutada mõne teise riigiorganisatsiooni abi, kui on mingi idee fixe," ütles valimiskomisjoni sekretariaadi juht Alo Heinsalu. "Me pole veel midagi otsustanud."

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas märkis, et niivõrd eduka majandustegevuse eest peaks avalikkusele tundmatu R-Hooldus kindlasti pretendeerima aasta edukaimate firmade auhindadele.

Möödunud aasta kevadel loodud R-Hoolduse juhatusse kuuluvad veel rahandusminister Siim Kallas ja justiitsminister Märt Rask.

Reformierakond oli ainus partei, mis kasutas valimisraha teenimiseks enda loodud firmat. "Me ei kasutanud sellist varianti, sest ei pea ennast nii võimekaks, et tegelda finantstegevusega," ütles Rahvaerakonna peasekretär Indrek Kannik.

Tänavu suvest keelab muudetud erakonnaseadus parteidel firmade asutamise ja omamise.