Kui siiani on Eestis tehtud naistele nii rinna- kui ka emakakaelavähi sõeluuringuid, siis nüüd alustatakse esmakordselt ka meeste eesnräärmevähi sõeluuringu pilootprojekti.

“Kui siiani on meestel vähki haigestumise osas olnud esikohal kopsuvähk, siis nüüd, sarnaselt Lääne-Euroopa riikidega, on meilgi esimesele kohale tõusnud eesnäärmevähk,” ütles Eesti vähiliidu juhatuse esimees dr Vahur Valvere. 2000. aastal registreeriti 335 eesnäärmevähki haigestumise juhtu, 2004. aastal aga juba 664. Hilisemad andmed haiguse levimuse kohta Valvere sõnul puuduvad. “Kuid teada on, et 60–70-aastaste meeste seas on haigus kõvasti aladiagnoositud. Eeldame, et levimus on tegelikkuses palju suurem,” sõnas Valvere.

“Eestis on maailmas kõige kõrgem eesnäärmevähki suremuse määr – need, kes avastatakse, avastatakse liiga hilja,” selgitas meestearst Margus Punab, kelle sõnul tuleb eesnäärme puhul avastada haigus kümne aasta jooksul, mil seda on veel võimalik ravida.

Punab tõi esile, et USA-s, kus eesnäärmevähi varajase avastamise programm on läbi viidud, avastati 1985.–89. aastal 16 protsendil meestest kaugele arenenud vähivorm. 2007. aastal aga oli neid kõigest ligikaudu üks protsent. Tänu sellele sureb nüüd USA-s ka vähem selle diagnoosiga mehi: kui 1985. aastal jäi neid ellu 75 protsenti, siis 2000. aastal juba 99 protsenti.

Eestis jäi 1990.–1994. aasta andmetel ellu kõigest 52,1 protsenti eesnäärmevähiga mehi.

“Kutsume kõiki mehi, kel vanust üle 50 aasta, tegema PSA (prostata spetsiifiline antigeen) teste, mille kõrgenenud tase veres on iseloomulik eesnäärmekasvajale,” ütles Punab.

Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku meestearsti assistendi Mati Kuusemäe sõnul pöördub nende poole kõige rohkem noori, 25–30-aastasi mehi, kelle peamureks on eesnäärmepõletik. Kuid käimasoleva meeste tervise nädala jooksul, mil arstid võtavad mehi vastu tasuta, on tulijateks pigem vanemad mehed.

Arstid ootavad vanemaid mehi

Haigekassa-vastuvõtt maksab meestekliinikus 50 krooni, selle järjekord on umbes poolteist kuud. Tasuline esimene visiit maksab aga 500 krooni, järjekord on nädal-paar. Samas ootavad arstid uuringutele just vanemaid mehi, sest näiteks 80-aastastest meestest esineb teadaolevalt eesnäärmevähki 80 protsendil.

“Keskmine eesti mees ei lähe ju ise arsti juurde ja mõtleb, et küll valud lähevad üle,” ütles Kuusemäe. “Aga kõik mehed peaksid ikka tulema. Tuleks valehäbist lahti saada!”

Esimene Eesti meestele suunatud soospetsiifilise haiguse varase avastamise pilootprogramm käivitub 2008. aastal Eesti vähiliidu, Nõmme linnaosavalitsuse, Harju haigekassa ja Tartu ülikooli kliinikumi meestekliiniku koostöös. Pilootprojekti kaasatakse 3000 Nõmme meest.

Pooled üle keskea mehed on ülekaalulised

•• “Eestis on ülekaaluliste täiskasvanute osakal 42,2 protsenti. Samas on pea pooled 45–55- aastastest meestest ülekaalulised,” tõi esile Tartu ülikooli kliinikumi Tallinna filiaalis töötav arst ja toitumisspetsialist Kristel Ehala-Aleksejev, kes võtab patsiente vastu filiaalis eraldi loodud toitumiskabinetis, aidates meestel oma kaalu kontrolli alla saada.

•• Rasvumise diagnoosi saab inimene, kelle kehamassi indeks (KMI = kaal (kg) / pikkus (m2)) jääb üle 30, KMI-d üle 35 peetakse juba tugevaks rasumiseks ning üle 40 morbiidseks rasvumiseks

•• “Samas on ülekaalulisusega seotud terviseprobleemid väga kulukad nii inimesele kui ka ühiskonnale,” hoiatas Ehala-Aleksejeva, kelle sõnul on ülekaalulisusest otseselt või kaudselt põhjustatud probleemide nimekiri väga pikk.

•• Ülekaaluga seotud haigused, mis mehi ohustavad, on esiteks teise tüübi suhkurtõbi (mis on samas aladiagnoositud) ja kõrgvererõhktõbi, mis vaevab  arsti sõnul kõiki tema ülekaalulisi patsiente. Samuti ohustavad ülekaalulisi mehi rasvade ainevahetuse häired, südameveresoonkonna haigused, vähkkasvajad. Ka on ülekaalulisusel mõju meeste viljakusele.

•• Sotsiaalministeeriumis on välja arvutatud, et ülekaalu tõttu on meie tervisekadu kokku 17 246 eluaastat.