Viieliikmeline seltskond kolmel süstal startis eile hommikul kell 8 Hiiumaalt Ristna neemelt Rootsi suunas.

"Esialgne plaan oli Rootsi jõuda 30 tunniga," rääkis Reimann Retkede matkajuht Katri-Liis Lepik Päevaleht Online'ile.

"Loodetavasti jõuavad mehed kohale täna kella kolme või nelja ajal," ütles Lepik ning lisas, et sihtpunktiks on Rootsi esimene saar Svenska Högarna.

Lepik ei osanud täpsustada, kui kaugele meeskond praeguseks hetkeks jõudnud on, sest meestega kontaktis ta veel olnud ei ole.

Ka kella poole kuue ajal ütles Lepik Päevaleht Online'ile, et ei ole meestest  veel midagi kuulnud. "Olen saatnud sõnumeid, kuid vastust veel ei ole."

Lepik arvas esiteks, et ehk ei ole helistamiseks piisavalt levi, kuid lisas siis, et satelliittelefoniga peaks siiski helistada saama.

"Nad kindlasti helistaksid, kui oleks hädaolukord," leidis Lepik. Ta kinnitas ka, et mehed lubasid ühendust võtta niipea, kui on Rootsi jõudnud.

Kella veerand seitsme ajal jõudis Lepikuni info, et mehed on kaheksa kilomeetri kaugusel saarest, kuhu Hiiumaalt oli kokku 160 kilomeetrit.

Viis tundi olid mehed sõitnud kõvas vastutuules - tuul puhus umbes 10 m/s.

Lepiku arvates peaks kaheksa kilomeetri läbimiseks kahest tunnist siiski piisama. Kuid ka veerand üheksa ajal polnud veel saabumisest infot temani jõudnud.

Vaprate süstasõitjate hulka kuuluvad OÜ Reimann Retkede matkajuht ja Tallinna Ülikooli rekreatsiooniteaduste osakonna juhataja Mart Reimann ja sama firma matkajuhid Andres Kaju, Roland Müür ning Sixten Kerge. Seltskonnas on ka OÜ 360 kraadi meeskonnas matkajuhina töötanud Indrek Alas.