Konverents lõpetab ka pea nädala kestnud neljanda ülemaailmse veefoorumi, mille põhiteemad on seotud kohaliku tasandi tegevuste määratlemise ja toetamisega, et aidata kaasa globaalse tasandi eesmärkide saavutamisele. Riikide esindajad erinevatest maailmapiirkondadest üritavad leida võimalusi selleks, kuidas kohalikul tasandil lahendada tekkinud probleeme tõhusalt ning kiirelt.

"Puhta vee probleem on maailma üks olulisemaid - vee pärast on maailmas peetud sõdu, puhta vee puuduse tõttu on maailmas hävinud mitte ainult rahvused ja kultuurid, vaid terved tsivilisatsioonid," märkis keskkonnaministeeriumi veeosakonna juhataja Indrek Tamberg.

Tambergi hinnangul on Eestis peamisteks veeprobleemideks inimtegevuse tulemusena suurenev veereostus ning kvaliteedinõuetele vastava joogivee tagamine.

Ülemaailmseid veefoorumeid korraldatakse alates 1997. aastast iga kolme aasta järel eesmärgiga pöörata suuremat tähelepanu maailma veeprobleemidele. Veefoorumi üheks peamiseks väljundiks on globaalse veepoliitika kujundamine inimeste elukvaliteedi parandamiseks ning vastutustundliku käitumise edendamiseks.

Seekordsel Mehhikos toimuval ülemaailmsel veefoorumil osaleb peaaegu 13 000 inimest 120-st riigist.

Veeprobleemide tõsisuse tingib asjaolu, et ainult 2,5% maailma veevarudest on mageveevarud ning nende kättesaadavus, eriti Aafrika riikides, on piiratud. Ligikaudu 25%-l maailma rahvastikust puudub otsene juurdepääs joogiveele ning 2,2 miljonit inimest sureb maailmas iga aasta haigustesse, mis on tingitud puhta joogivee puudusest.

Eesmärk on aastaks 2015 vähendada puhta joogivee puuduses kannatavate inimeste arvu vähemalt poole võrra. Selle saavutamiseks tuleb tagada kõikidele inimestele õigus puhtale veele, suurendada veega tegelevate asutuste ja institutsioonide võimekust, ehitada välja veevarustussüsteeme ning vältida veevarude edasist kahjustamist.