Justiitsminister Märt Rask arvab, et erakond kogub riigikogus 15-18 kohta. “Valitsuspartei jaoks on see hea tulemus,” märgib Rask. “See näitab, et meiega ollakse rahul.”

Kai Kalamees

Rahvaliit (Estonia talveaias kell 21.15). Ligi 50 peole kogunenud rahvaliitlast vaatab suurelt ekraanilt Kanal 2 valimisstuudiot. Suure valimisedu tõttu valitseb kohalviibijate seas lausa eufooriline meeleolu – üksteisele soovitakse kallistades õnne. “Hääli tuleb kui muda,” teatab erakonna esimees Villu Reiljan rõõmsalt. Helen Eelrand

Keskerakond (Grand Hotel Tallinn, kell 21.15). Sadakond õhturiietuses Keskerakonna juhtliiget ootavad partei liidrite kõnet. Esineb ansambel President ja Vanilla Ninja.

Veidi pärast kella 21 siseneb saali Keskerakonna juht Edgar Savisaar, kes käib isalikult laua juurest laua juurde ning tervitab inimesi. Aeg-ajalt tekib saalis vaikus, et kuulda uusi uudiseid valimistulemuste kohta. Kuulnud, et Keskerakond juhib endiselt, on Savisaar rahul. “Tunne on väga hea,” ütleb parteiliider.

Tuuli Koch

Res Publica (Reval Park Hotell kell 20.30). “Meil on täna korralik pidu,“ teatab Res Publica peokava, mille kõik Park Hotelli külalised saavad baariletilt roheliste kokteilide rea kõrvalt kaasa haarata. Pääse peole maksis sada krooni.

Pikkadel valgete linadega kaetud laudadel ootavad reas salatikausid ja nende kõrval kohvitassid, et valimisvõitu ootavad külalised erakonnas ega peos pettuma ei peaks.

Juba praegu on aga näha, et Park Hotell jääb Res Publica suurusele erakonnale väikseks, tunnistab erakonna turundusjuht Andres Kask. Ja tema kartustel on alust, sest hotelli esimesel korrusel asuv baar on juba rahvast täis ning paljud peavad kolima keldrikorruse restorani.

Õhtu kõige kurvem uudis saabub kolmveerand üheksa, mil õhtujuht Artur Raidmets teatab, et muusaga esinema pidanud Koit Toomet tabas kevadine gripp ning tema asemel astub lavale “miljonite lemmik” Mart Sander.

Hoolimata sellest, et äsja avalikustatud eelvalimiste tulemused jätavad Res Publica 21 parlamendikohaga kolmandale kohale, ei ole hotellis roheliste Res Publica õhupallide vahel einestavad külalised sugugi pettunud näoga. Õhtu ja Juhan Partsi kõne on veel ees. Õhupallide peale, muide, on kirjutatud ”Vali kord!”. Mõned neist on juba valju pauguga lõhki kõmatanud.

Henrik Roonemaa

21.10 Mõõdukad, ööklubi Bon-Bon. Mõõdukate pidupaigas ööklubis Bon-Bon valitseb kella 21 paiku rõõmus ja rahulik meeleolu. Pärast esimeste valimistulemuste teatavaks tegemist, kus selgus, et Mõõdukad on kogunud üle seitsme protsendi valijate hääli, kõlab üle saali aplaus. Mõõdukate liidrid liiguvad ringi rahva seas, vestledes sundimatult erakonna liikmete ja toetajatega ning rüüpavad õlut. Mõõdukate esimees Ivari Padar kõnnib rahuloleva näoga ning surub kohaletulnuil kätt. Umbes sadakonna inimese pilgud on suunatud suurele ekraanile, jälgides ETV valimisstuudiot. Aeg-ajalt kiigatakse ka Kanal 2. Erakonnaliikmed ja toetajad maiustavad tasuta puuviljade ja juustuga. Ka ise Mõõdukate nimekirjas kandideerinud Rakvere teatri direktor Indrek Saar ütleb, et kohapeal valimistulemuste selgumist jälgida on palju mängulisem ja põnevam kui spordivõistlust vaadata või teatris olla. Sigrid Laev

21.10 Isamaaliit, restoran Kloostri Ait. Tallinna vanalinnas asuv restoran Kloostri Ait, kus Isamaaliit suurelt ekraanilt häältelugemise käiku jälgib, on kaunistatud erakonna lippude ning roheliste õhupallidega.

Tund pärast valimisjaoskondade sulgemist on Kloostri Aita kogunenud paarkümmend inimest – peale noorisamaaliitlaste ka partei tipptegelased Mart Laar, Lauri Vahtre, Jaana Padrik ja Tarmo Loodus. Rahvas istub rahulikult laudade taga, kostitades ennast külmade suupistetega ning jälgides suurelt ekraanilt valimistulemuste selgumist. Laar tunneb suurt rahulolu, et esialgsed tulemused näitavad Isamaaliidule üheksaprotsendilist toetust.

Endise parteijuhi sõnul on see just selline tulemus, mida nad olid oodanud ja millega arvestanud.