Pelgulinna sünnitusmaja luitunud köögiplokk, mis on aastaid kasutuseta seisnud, saab juba sellel aastal uue elu. Nimelt algavad Sõle tänav 23 asuval kinnistul suve alguses mahukad renoveerimistööd, mille eesmärk on rajada haigla kõrvale nüüdisaegne perekool. Selline asutus on sünnitusmajas olemas, kuid haigla esindajate hinnangul on see oma suure populaarsuse tõttu selgelt ülekoormatud. Uus perekeskus avatatakse ilmselt sügisel.

„Vajadus perekoolis pakutavate teenuste järele on praegu tunduvalt suurem, kui meie kasutuses olev ruum seda võimaldab,” nentis Pelgulinna sünnitusmaja perekooli juhataja Meelike Reimer ja lisas, et uut hoonet on seega hädasti vaja. „Loodetavasti laheneb perekooli laiendamisega ka ruumiprobleem.”

Reimer selgitas Päevalehele, et uude keskusse rajatakse suur saal, kus hakkavad toimuma lapsevanematele ja nende kasvandikele mõeldud tunnid, sealhulgas beebivõimlemine ja emade jooga. Peale selle hakatakse uues perekoolis tegelema sünnituseelse perenõustamisega.

Neli aastat ettevalmistusi

„Saalile lisaks ehitatakse keskusse bassein ja sinna juurde kuuluvad pesemisruumid,” jätkas beebikooli juhataja. „Unikaalseimaks rajatiseks saab aga beebivann, kuna titade ujutamise võimalus meil praegu puudub, ehkki see on laste arengule igati kasulik.”

Tallinna linnaplaneerimise ametist selgitati, et Pelgulinna sünnitusmaja on esitanud neile juba uue perekooli eskiislahenduse, mis sai ka komisjonilt heakskiidu. Praegu väljastatakse haiglale projekteerimistingimused. Tallinna 2009. aasta linnaeelarves on uue hoone valmisehitamiseks plaanitud neli miljonit krooni, lisaks toetab keskuse rajamist Lääne-Tallinna keskhaigla.

„Oleme juba alates 2005. aastast teinud ettevalmistusi selleks, et Pelgulinna sünnitusmaja juurde ehitada nüüdisaegne perekool,” rääkis Lääne-Tallinna keskhaigla haldusjuht Märt Kõlli. Kavandavate toetuste suurusest ei soovinud haldusjuht praegu veel rääkida. „Kuna riigihanked on peagi tulemas, siis ei pea me vajalikuks maksumuse prognoosi veel avaldada,” selgitas ta. Kõlli avaldas muu hulgas lootust, et rajatav perekool saab üheks märkimisväärsemaks paigaks, kus noortele peredele jagatakse olulist informatsiooni.

Perekoolis pakutavad teenused

•• Praegu pakutakse Pelgulinna sünnitusmaja perekoolis mitmesuguseid beebidele ja nende vanematele mõeldud tunde nii eesti kui ka vene keeles.

•• Veebruaris saavad tulevased emad käia sünnituseks ettevalmistuse kursustel, samuti jagatakse informatsiooni sünnitusvalude leevendamise kohta.

•• Rasedatele pakutakse ka spetsiaalseid võimlemis- ja joogatunde, peale selle on võimalik osa võtta muusikateraapiast.

•• Kogukonnatunde tekitamiseks ja toetuse leidmiseks korraldatakse perekoolis vestlusringe, kus tulevased või noored lapsevanemad saavad oma muljeid ja kogemusi üksteisega jagada.

•• Noortele peredele toimuvad ka konkreetsed kursused, mis aitavad valmistuda kasvandikuga hakkamasaamiseks. Õpetatakse lapse hooldamist ja hoidmist, räägitakse sellest, kuidas beebide hambaid tervena hoida. Noortele emadele korraldatakse spetsiaalseid kursusi rinnapiima ja rinnaga toitmise kohta.

•• Ühest loengust osavõtt maksab keskmiselt 50–70 krooni.