Rannikualadel on tallamisohu vähendamiseks oluliselt kitsendatud inimeste ja autode liikumist. Suurendatud on valmisolekut õlireostuse tõrjeks.

Õhusõidukid lendavad paraadi ajal väljaspool Natura-ala õhuruumi, saluuti laskvate suurtükkide asukoha ja laengu suuruse määramisel ning heli suunamisel vähendatakse võimalikult helilainete kandumist lahele.

Keskkonnaministeeriumi valitsemisalas olev riiklik looduskaitsekeskus viib Küdema lahes enne paraadi, paraadi ajal ja järel läbi linnustiku seire. Vaatluste tulemusel saab hinnata mereparaadi võimalikku mõju ala linnustikule.

Linnuliigid, kelle elupaiku Küdema lahes kaitstakse, on soopart, hallhani, valgepõsk-lagle, sõtkas, väikeluik, kühmnokk-luik, sookurg, jääkoskel, rohukoskel, hallpõsk-pütt, hahk ja globaalselt ohustatud linnuliikide hulka kuuluv kirjuhahk.

Enamus Küdema lahega seotud haudelinnustikust pesitseb kitsal rannikuribal, Laidu saarel ning teistel lahe idaosas asuvatel laidudel. Mittepesitsevate veelindude suuremad kogumid paiknevad lahe madalamates piirkondades (lõuna- ja lääneosa), samuti Laidu saare ümbruses ja Panga ning Ninase panga veealuste astangute piirkonnas.

Kaitsejõudude ja keskkonnakaitsjate tihe koostöö mereparaadi korraldamisel annab hea võimaluse testida erinevate riiklike struktuuride, aga samuti kodanikeühenduste ja üksikisikute koostööd ja üksteisega arvestamist.

Kogu paraad ja selleks valmistumine viiakse looduse säästmiseks läbi võimalikult lühikese ajaga. Paraadi korraldajad paluvad kõigil paraadil osalejatel ja pealtvaatajatel järgida kaitsejõudude ja keskkonnakaitsjate soovitusi ning ettekirjutusi.