Naissaarest põhja poolt leitud Saksa päritolu RMH-tüüpi põhjamiin on suurim II maailmasõja käigus Läänemerre veesatud lõhkekeha. Miini väliskest on ehitatud puust ning miin sisaldab 880 kg heksaniiti, mille plahvatusjõud ja lõhkeainekogus võrdub ligikaudu 1000 kg TNT-ga. Tavaliselt sisaldavad miinid 500-800 kg lõhkeainet, teatas kaitseväe peastaap.

Miin ei ohusta otseselt laevaliiklust ja asub 80 meetri sügavuses. "Leitud miin on tähelepanuväärne, kuna tavaliselt puidust ümbrisega miinid ei ole säilinud," ütles mereväe staabi ülem kaptenmajor Ivo Värk.

Läänemere selle aasta suurimal miinitõrjeoperatsioonil on esimese viie ööpäeva jooksul leitud 24 miini ja neli tundmatut lõhkekeha, neist üheksa on praeguseks tehtud kahjutuks. Kõige rohkem, üheksa lõhkekeha on leidnud Ameerika Ühendriikide, Saksamaa ja Eesti miinituukrite sihtüksus. Viis miini on leidnud Poola laev Flaming.

Merevägi korraldab soodsate ilmastikuolude korral kolmapäeval 9. septembril kell 12.00 Tallinna lahel leitud miinide lõhkamise. Huvilistel on võimalik lõhkamist jälgida Katariina kailt ja kõrvalasuvalt Pikakari rannalt. Miinid lõhatakse rannast ohutus kauguses.

Miinitõrjeoperatsioon Open Spirit on käesoleva aasta suurim mereväeoperatsioon Läänemerel, mille peamised operatsioonialad asuvad Hiiumaast kirdes ning Naissaarest läänes. Operatsioonil osalevad Eesti, Saksamaa, USA, Rootsi, Soome, Taani, Läti, Leedu, Poola ja Prantsusmaa mereväeüksused kokku 16 sõjalaevaga. Esmakordselt võtab operatsioonist osa Eesti-Saksa-USA ühine miinituukrite sihtüksus.

Operatsiooni juhib Eesti merevägi, osalevate miinitõrje sihtjõudude ülem ja üldjuht on mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede. Eesti alustest võtavad operatsioonist osa miinijahtija Admiral Cowan ning tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Läänemerd, eriti Soome lahte, peetakse üheks mineeritumaks veealaks maailmas. Eri allikate hinnangul on Läänemerre maailmasõdade käigus veesatud üle 80 000 meremiini. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 600 lõhkeha.

Ülevaate rahvusvahelisest mereväe operatsioonist Open Spirit saab veebilehelt www.mil.ee/openspirit .