Meri filmid „Veelinnurahvas“ ja „Linnutee tuuled“ värskendamisega tegeleb Tallinnfilm. „Kaleva hääl“ ning „Toorumi pojad“ saavad uue hingamise ETV kaasabil.

„Visuaalse poolega tegeleti kõigepealt Soomes Digital Film Finland’is, kus on taastatud ka suur osa Eesti mängufilmidest. Heli taastati Eestis Estinfilmi stuudios Koit Pärna ja Enn Säde abiga. Pilti parandati pisut veel ka Eestis,“ rääkis Tallinnfilmi juhataja Margit Vremmert Päevaleht Online’ile.

Ta lisas, et restatureeritud filmid on plaanis välja anda ka DVD-l. Laserkettale jõuavad ka ETV poolt värskendatud dokumentaalkaadrid.

Meri filmid on ETV eetris 29. märtsil, mil möödub suurmehe sünnist 80 aastat.

Heiki Männik, ERR-i digitaalsete arhiivide arendusjuht ütleb, et Meri filmid "Kaleva hääled" ja "Toorumi pojad" läbisid rahvusringhäälingus põhjaliku digitaalse restaureerimise.

"Kõige moodsamate tänapäevaste vahenditega eemaldatakse filmilt kriimudest ja prahist koosnev ajaloo jälg, mida vanad kinoprojektorid või kopeeraparaadid filmilindi pinnale on jätnud. Nii et vaatajal on võimalik nautida ehk parematki tulemust kui see tollaste vahenditega kunagi saavutada oli võimalik. Seepärast võiks seda protsessi nende filmide uuestisünniks nimetada,“ lisas ta.

Meri mälestuspäeval näidatakse ETV-s ka Jaak Lõhmuse päris uut filmi "Filmilooja profiil: Lennart Meri".

ETV2-e eetris on sel päeval rikkalik filmikava, näeb nii Merist tehtud filme kui ka tema enda autorifilme.

Näitamisele tuleb ka saade, mis valmis president Lennart Meri visiidist Saaremaale 1995. aastal.