“Inimeste kohviteadlikkust ei ürita me tõsta mitte seetõttu, et nad praegusest veel rohkem kohvi hakkaksid tarbima, vaid et nad eelkõige õpiksid kvaliteetselt serveeritud kohvi ebakvaliteetsest eristama. Kui õlu on halva maitsega, vana, vahuta või soe, saadetakse see kõhklemata tagasi. Kohviga kahjuks nii ei tehta, seetõttu on meie koolitus hädavajalik.”

KORRALIK KOHV EELDAB PEHMET VETT. Kohvi õige valmistamine ja serveerimine sõltub väga paljudest eri nüanssidest. Toorainest ja aparaadi kvaliteedist niikuinii, aga veelgi olulisemad on Alase sõnul vee kvaliteet ja masina puhtus. Näiteks vanalinnas olevat kohvi valmistamiseks ebasobivalt kare vesi.

Samuti oleneb palju teenindaja oskustest ja valmistamise tehnoloogiast - kui palju puru tassi peale jahvatada, kuidas kokku pressida, kui palju ja millal lisaained juurde panna. Kõige parema kohvi saab ikka nn käpaga kohvimasinatest, millega iga tassitäis eraldi valmistatakse. Tavaline kannukohv võib eksperdi sõnul baaris seista vaid 20 minutit, siis tuleb see ära valada ja uus valmistada.

Kohvimasinat tuleb hoida piinlikult puhtana, ka see jäetakse tihti kahe silma vahele või ei viitsita keerulist protsessi nii tihti läbi viia, kui tegelikkuses peaks. “Proovige juua kümnendat korda kohvitassist, mida vahepeal pestud ei ole,” ütles Alas. “Pesemata kohvimasin annab täpselt samasuguse efekti.”

Kohvi(k)koolis ei serveerita kliendile mitte lihtsalt kohvi, vaid asjatundlikud teenindajad annavad valmistamise käigus oma tegevuse kohta täpse seletuse. Küsivad inimese käest tema eelistusi, soovitavad erinevaid lisamaitseid. “Kangemat või lahjemat, keenia või kolumbia, suuremas või väiksemas tassis, pähkli või vanillimaitsega? Mina isiklikult eelistan piima ja vanillimaitsega kohvi,“ võis leti taga askeldavate noorte naiste ning meeste suust alatasa kuulda.

VÄRSKE ESPRESSO ON PARIM. Maitsekohvi muuseas ei olevat üldse nii hea asi, kui värske naturaalne espresso, millele lisatakse vastavalt siirupeid, šokolaadi või vanilli. Espresso con Panna on näiteks espresso vahukoorega, mille juurde käib väike mõru itaalia šokolaad ja klaas puhast allikavett.

“Väike nüanss, aga paljud kohvikusse tulijad on siiralt üllatunud, et neile nii palju tähelepanu pühendatakse ning ühe espressoga nii palju meeldivaid momente seostub.

Loodetavasti hakkavad nad samasugust teenindust ka mujal nõudma,“ kommenteeris Annar Alas.

Kohvide hinnad on Kohvi(k)koolis sümboolsed, 5-10 krooni.

“Panime oma kohvidele sellise hinna, et inimesed väärtustaks seda, mida me pakume. Messil pakutakse mitmes kohas ka tasuta kohvi, aga saba on ikka meie leti juures,“ nentis Alas naerul näoga.