Tallinna halduskohtu eilne otsus tühistada maksuameti mullused otsused kasseerida Sylvesteri endistelt omanikelt saamata jäänud tulumaksu võib riigile suure tõenäosusega kaasa tuua umbes 500 miljoni kroonise nõude.

Enne Sylvesteri müüki Soome-Rootsi firmale Stora Enso kuulus Sylvester Eesti ärimeestele eesotsas Mati Polli, Kaido Jõelehe, Urmas Nimmerfeldti ning Peeter Männiga. Osalus oli vormistatud nende kui eraisikute nimele. Kuna eraisikutena oleks nad pidanud müügilt maksma tulumaksu ja ettevõtetele kehtib tulumaksuvabastus, mõeldi välja skeem, millega kanti osalused üle vastloodud ettevõtete nimele. Skeemile andis rohelise tule ka toonane maksuameti juht Aivar Sõerd. Ometi nõuti eelmise aasta alguses tulumaks kahemiljardiliselt tehingult ligikaudu poole miljardi kroonises summas sisse.

Peale maksuameti otsuste tühistamise kuulutas kohus veel põhiseadusvastaseks majandusliku tõlgendamise põhimõtet käsitleva maksuseaduse paragrahvi, mis oli maksuotsuse langetamisel määrava tähtsusega. Kui riigikohus nõustub halduskohtu otsusega paragrahvi ebaseaduslikkuse kohta, ei jää maksuametil muud üle, kui nii meestelt võetud tulumaks kui ka selleks ajaks lisandunud kümned või sajad miljonid kroonid intresse tagasi maksta. Seni aga jookseb riigi nõudele iga päev otsa sadu tuhandeid kroone. Praeguseks on halduskohus mõistnud maksuametilt välja enam kui kolme miljoni ulatuses menetluskulusid.

Otsust veel vara hinnata

“Ma kardan, et siit tuleb läbi aegade kõige suurem kohtukulu, mis riigil kanda tuleb,” kommenteeris endine maksuameti juht Aivar Sõerd. Kohtus mitut ärimeest eesotsas Mati Polliga esindanud vandeadvokaat Marti Hääl lausus, et eilse otsuse laiemast mõjust on veel vara rääkida. “Esiteks ei jõustu otsus enne, kui on kogu kohtusüsteemist läbi käinud. Teiseks ma ei ole jõudnud otsuse motivatsiooni lugeda, kohtuotsus on 105 lehekülge pikk,” rääkis Hääl. Sylvesteri endine juhtfiguur Mati Polli ei soovinud eilset otsust  kommenteerida.