Kui tavaliselt käivad jaanuaris meie metsades aasta kõige kibedamad raietööd, siis tänavu seisavad sooja talve ja liialt pehme pinnase tõttu kogu Eestis paljud metsamasinad kasutult. Raiemahtude kokkukuivamine aga pitsitab saetööstusi toormepuudusega.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) metskondadest seisab elu külmemate ilmade ootel pea pooltes, sest masinad lihtsalt ei pääse raiutavale metsale pinnast kahjustamata ligi. “Sellist talve metsas varasemast ei mäletagi,” tähendas RMK metsamajanduse direktor Raivo Võlli, viidates ühtlasi raieplaani täitmisega seotud probleemidele. “Kohustuste täitmiseks oleme pidanud oma tööd ümber korraldama ning talvel ülestöötamiseks plaanitud lankidele, kuhu praegu ligi ei pääse, juurde võtma suviseid lanke.”

Palkide hind tõuseb

Võlli nentis, et enamasti on metsa küll lõigatud ja see on ka lao-platsidele välja veetud, kuid kehvade ja püdelaks muutunud teede tõttu pole võimalik palgikoormatele järele minna. “Piisaks mõnest külmakraadidega nädalast, et see puit ostjatele ära viia,” märkis Võlli. “Eks ka metsatööstused saavad aru, et vanajumala vastu ei saa.”

Raplamaal asuva Vardi metskonna metsaülem Tanel Ehrpais tõi välja, et ainuüksi tema vastutada olevas piirkonnas ootab metsast väljavedamist üle kolme tuhande tihumeetri puitu. “Ühelt raielangilt puidu äratoomist oleme pidanud juba novembri lõpust saadik ootama,” lausus Ehrpais.

Stora Enso Metsa juht Marek Kase, kes varustab ettevõttele kuuluvaid Imavere ja Paikuse saetööstust vajaliku puiduga, tähendas, et ilmaolude tõttu on probleeme tekkinud toorme leidmisega. “Puudus on nii palgist kui ka paberipuust,” nentis Kase, lisades samas, et toorme nappus on talve jooksul kergitanud ka palkide hinda. “Normaalses olukorras meil sel ajal säärast probleemi tavaliselt pole olnud. Saeveskid vaatavad oma varud praegu üle ning palki tuleb plaanitust lihtsalt vähem saagida.”

Puudu jäävat osa püüab Stora Enso kompenseerida Venemaalt sisseostetava puiduga.    “Aga eks sealgi valitse toormepuudus,” märkis Kase samas.

Keskkonnainspektsioonil pole langetustraktorite üles küntud metsaaluste kohta palju kaebusi siiski tulnud. Tartumaal avastas inspektsioon detsembri keskel ühes raiutavas riigimetsas väljaveol tekkinud roopad. Inspektsioon peatas puidu väljaveo kuni külmade saabumiseni ning nõuab veebruari alguseks sügavate traktorijälgede tasandamist.

Küttepuudega probleeme pole

•• Hiiumaal küttepuude suurtootmisega tegeleva OÜ Halupuu Firewood Products juhi Janis Üksiku sõnul on tümaks muutunud metsade tõttu tekkinud probleeme ka pliidi- ja ahjupuude toorme kättesaamisega.

•• “Eriti raske on väiksematel selles vallas tegutsejatel, kellel pole püsilepinguid toormega varustajatega,” rääkis Üksik. “Meie koostööpartnerid on praegu oma raietegevuse suunanud sinna, kust puid veel kätte saab. Samas, kui soe kestab veel kuu või paar, saavad otsa ka viimased metsatükid, kus raiuda saab.”

•• Toorme nappusest hoolimata pole küttepuude hinnad paari viimase kuu jooksul Üksiku kinnitusel siiski veel kerkinud.

•• “Eks sooja talve tõttu on ka nõudlus küttepuude järele väiksem kui muidu,” osutas ta. “Suurem pauk tabab puuküttega eluaseme omanikke ilmselt juuni lõpus, kui küttepuude käibemaks tõuseb viielt protsendilt kaheksateistkümnele.”