Eesti tänavune suurim metsatulekahju oli eelmisel nädalal Pärnumaal, kus Laiksaare rabas möllas tuli 15-hektarilisel maa-alal. Politsei teab põlengu põhjustajat, kes metsaameti metsavalve peaspetsialisti Mait Tindi sõnul sõitis metsast jalgrattaga läbi ja viskas maha suitsukoni.

Põlengu põhjustajat ootab tuhandetesse kroonidesse ulatuv trahv.

Juunikuus on põlenud veel üksteist hektarit metsa Tartumaal, üheksa Sakus ja kuus hektarit metsa Männikul.

Metsavalve peaspetsialisti sõnul on tuleohtlikkuse tõttu kaalumisel metsade sulgemine. Tint lisas, et sulgemise otsustab iga maakond eraldi.

"Praegu pole veel ühtki metsa suletud, kuid seda võidakse teha juba kasvõi homme. Kui mõni maakond leiab, et ei suuda metsi kontrollides seal piisavat tuleohutust tagada, kuulutab ta metsad suletuks," selgitas Tint.

Keelualadel peavad olukorda kontrollima kohalikud metskonnad. Erametsi riik ei kontrolli, seal vastutab tuleohutuse eest metsaomanik.

Metsade sulgemise ajal ei soovitata marjulistel ja seenelistel metsa minna, sest nemad on peaspetsialisti sõnul kõige sagedasemad metsatulekahjude põhjustajad. "Nad kipuvad metsas sääskede peletamiseks suitsu tegema ja nii süütavad kogemata ka metsa," ütles Tint. Keeluajal on metsades keelatud ka telkimine.

Kõiki keelust üleastujaid võib trahvida alates 220 kroonist. "Inimesi on trahvitud siiski väga harva. Kontrollijad on sageli ka ise suitsumehed ja saavad inimestest aru. Tavaliselt piirdutakse vaid märkusega suitsuots hoolikalt ära kustutada," lisas Tint.

RISTO BERENDSON