Viimasel ajal on Eesti loomakaitse selts saanud ohtralt kõnesid metsistunud kassikarjade kohta, kes on end sisse seadnud Tallinna ehitusplatsidele, kortermajade keldritesse ja mahajäetud hoonetesse. Helistajad tunnevad enamasti muret loomade viletsa elu ja pidurdamatu sigimise pärast, sest need soodustavad kassikolooniate püsimist. Eesti loomakaitse seltsi hinnangul leiab hulkuvate loomade karju kõigist linnaosadest. „Kolooniad on enamasti kümne- kuni kahekümnepealised ja tekivad paikadesse, kus kodutud kassid on üles kasvanud,” rääkis seltsi liige Liivi Kassihhin.

„Helistajad kurdavad muu hulgas seda, et loomad saavad inimeste käe läbi pidevalt hukka, näiteks aetakse neid hoolimatult autode alla.” Tallinna Kassiabi MTÜ juhatuse esimees Reet Allikvere tõ­des samuti, et kassikolooniate probleem on pealinnas tõsine. „Kassikarju sigineb ka Tallinna ümbrusse, kus inimeste poolt hüljatud „suvilakassid” kokku kogunevad,” nentis ta, lisades, et sellisteks kohtadeks on enamasti talud, sest sealt leiavad loomad süüa. Kolooniaid leiab aga südalinnastki, üks paikneb näiteks Viru tänaval asuva Apollo raamatupoe ligiduses.

Loomapüüdjad püüavad

„Kassikarjade likvideerimisega peaks tegelema loomade hoiukodu, kellel on linnaga sõlmitud vastav leping, kuid meile on jäänud mulje, et seal probleemiga süvitsi ei tegeleta,” jutustas Allikvere, kelle sõnul on juhtunud sedagi, et loomapüüdjad viivad ära küll emakassid, kuid jätavad alles nende pojad, kes hakkavad hiljem sigima. Loomade hoiupaiga juhataja Jakko Väli lükkas ümber väited, nagu oleksid loomapüüdjad kodutuid kassipoegi tänavate jätnud ja kolooniate probleemi lahendamist vältinud. Ta kinnitas, et hoiupaigale on väga hästi teada, kus asuvad Tallinna kassikarjad. „Tegeleme probleemiga pidevalt ja meil on väga head loomapüüdjad, ent metsistunud kasside kättesaamine on väga raske ülesanne,” selgitas Väli.

Kolooniad tekivad hoolimatusest

•• Eesti loomakaitse seltsi hinnangul tekivad kassikolooniad inimeste hoolimatusest. •• Inimesed viskavad oma lemmikud sageli tänavale, kus loomad hakkavad paljunema ja kogunevad karjadesse. •• „Probleemiks on ka see, et isased kassid jäetakse tihti kastreerimata, sest nende järglased majapidamist ei puuduta. Ometi võivad isased kassid poegi tuua just tänavakassidele,” selgitas ELS-i liige Liivi Kassihhin, lisades, et inimesed peaksid enda piirkonnas elavaid kasse rohkem aitama.