Keskerakond

2 punkti

Kui Eestis on alampalk 1000 eurot ja toimib üle-eestiline tasuta ühistransport, annab see eelduse, et pered saaksid toime tulla ka ääremaal.

SotsiaaldemokraatlikErakond
10 punkti

Kõik algab töökohtadest. Meie toetame maapiirkondadesse töökohtade loomist. Selleks vähendame sotsiaalmaksu väljaspool Tallinna ja Harjumaad 3% võrra ja toetame nii maapiirkondadesse töökohti loovate ettevõtjate investeeringuid kui ka seal tegutsevate ettevõtete liitumist elektrivõrguga. Omavalitsusi kohustame arendama ettevõtluskeskkonda, eraldades selleks riigieelarvest vahendeid. Kool ja perearst peavad jääma kättesaadavasse kaugusesesse. Toetame kodulähedaste põhikoolide ja elujõuliste maagümnaasiumide püsimist. Arvestame koolide rahastamisel nende paiknemist. Samuti toetame väljaspool perearstikeskusi tegutsevate perearstipraksiste püsimist. Tagame inimestele lihtsa liikumise töö- ja elukoha ning teenuskeskuste vahel, et oleks võimalik elada maal ja töötada või õppida linnas. Suurendame ühistranspordi dotatsioone.

Isamaa jaRes Publica Liit
5 punkti

Elu parandamiseks ääremaal tuleb kohe ära teha riigi- ja haldusreform. Viime ellu Eesti ühendamise plaani, et areneks kogu Eesti, mitte ainult Tallinn.

EestiKonservatiivneRahvaerakond
4 punkti

Lõpetame raiskamise ja korruptsiooni avaliku raha kulutamisel, tagame omavalitsustele õiglase ja mõistliku rahastamise, parandame ettevõtluskeskkonda, teeme ratsionaalse haldusreformi.

Eesti Vabaerakond
6 punkti

Seame põllumajanduse investeeringutoetused nii, et väiketalud jääksid ellu.

EestimaaRohelised
12 punkti

Toetame hajutatud taastuvenergiatootmist, sh võrku ühendamist, mis loob hulga töökohti just maale. Toetame kohalikku ettevõtlust, pakume väikeettevõtetele ja tulundusühistutele teadlaste ja leiutajate abi, laenugarantiid, investeerimisabi, kompaktseid teisaldatavaid mahe- ja väiketootmise tehnoloogiaid: väikekööke, lihatööstusi, meiereisid, pagaritööstusi, nahatöötluse jm töökodasid, sh lihtsustame väikestele õlle- ja veinitootjatele kehtivaid regulatsioone. Püüame pidurdada algkoolide kadumist ja loome üleriigilise integreeritud transpordivõrgu, et inimesed ei tunneks ennast isolatsioonis olevana. Haridus peab olema tõepoolest tasuta, mitte õppemaksuta, nagu on praegu!

Eesti Iseseisvuspartei
1 punkt

Küsimustikule vastamine oleks poliitilisele repressioonile allumine ja me ei osale sellistes asjades. 1. Tuletame meelde, et eelmistel valimistel said kompassi poolt kõige rohkem hääli kristlikud demokraadid, tegelikkuses said aga 0,5%. 2. Teie meetodis esinev „spetsialistide” hinnanguga ristamine tähendab tegelikkuses meelevaldset ülbitsemist. 3. Tuletame meelde, et teie „spetsialistide” sisuline nimi on poliitiline prostituut.

Rahva Ühtsuse Erakond

7 punkti

Iga pere ei pea ega saagi ääremaal elada. Tänapäeva maailmas on inimesed vabad ja elavad seal, kus neile meeldib ja kus nad toime tulevad.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

3 punkti

Sihiks tuleb võtta maaelu päästmine, mis on ka rahvusliku edasikestmise garantii. Tuleb toetada mitte ainult turismitalusid, vaid ka isemajandavaid väiketalunikke, kuni nad jalad alla saavad. Julgeolekugarantiide hulka kuulub põhilise toiduvajaduse omamaine rahuldamine. Põllumajanduse ja maaelu taristu taastamine on nii rahva tervise kui ka järelkasvu huvides.

KOMMENTAARID

Tanel Kerikmäe

Populismi võrdkuju on Keskerakond. Sotsid ja Reformierakond pakuvad mastaapsemaid ja kujutletavaid lahendusi. IRL-i arvates on probleem müütilise haldusreformi taga, Vabaerakond ja Vasakpartei püüavad vist ainult taluniku häält. Siin tunduvad rohelised märksa laiema silmaringiga. RÜE lahendab olukorra lihtsalt – pole inimest, pole probleemi!

 

Külli-Riin Tigasson

Kui ääremaal ei ole töökohti, on riigil väga raske siin midagi ära teha. Linnastumine on paratamatu protsess ja pigem võiks keskenduda sellele, et inimesed, kes praegu kolivad maalt Soome töölisteks, saaksid Eestis lihtsamini kolida piirkondadesse, kus on töökohti rohkem pakkuda. Selleks oleks vaja eluasemepoliitikat, mis soosiks tööjõu mobiilsust rohkem.

 

Krister Paris

Juba väejuht Šeremetjev hooples, et Narvast Riiani pole kuulda koera haukumist ega kuke kiremist. Kas Põhjasõja tagajärjed korduvad iseenesest? Aga teisalt, kas maa ühtlane täitmine peakski olema eesmärk, on ju ka üks Tallinna kunagisi linnapäid kutsunud kõiki hoopis pealinna koonduma? Midagi pole teha, Eesti on Euroopa keskmist tihedust arvestades meile lihtsalt liiga suur. Kõrged punktid kriitilise küsimuse eest Rahva Ühtsuse Erakonnale, kompetentsiga võidavad rohelised.

 

Aavo Kokk

Sotside pakkumine paistab silma, kuigi regionaalne sotsiaalmaksu erisus on naivistlik plaan.