"Saavutatava kokkuleppe edukus ning tulevaste suhete sügavus sõltub paljuski sellest, kuidas majandushuvid tasakaalustatakse jagatud väärtushoiakutega," ütles Mihkelson.

Tema sõnul on Venemaa ja Euroopa Liidu suhetes viimastel aastatel kasvanud pinged paljuski põhjustatud just väärtusruumide lahkujooksmisest.

"Olgugi, et paljudel on ahvatlus Venemaale mööndusi teha, ei tohiks me lihtsalt niisama oma põhimõtetest tulenevaid hoiakuid ja suhtekujundajaid kõrvale heita."

Mihkelson tuletas meelde, et Venemaa on juba 1996. aastast Euroopa Nõukogu liikmesmaa, millega ta on võtnud kohustuse edendada õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid.

"Kuigi mõned Vene poliitikud püüavad ennast distantseerida universaalsetest demokraatlikest väärtustest kui millestki võõrast ja vaenulikust, tuleb neile pidevalt meelde tuletada Euroopa Nõukogu ees võetud kohustusi," ütles Mihkelson.

ELAKi esimehe arvates peaks Eesti valitsus koos sarnaselt mõtlevate riikidega hoidma väärtusteemasid kõneluste päevakorras olulisel kohal. Samas on oluline, et kõigis teemavaldkondades, mis võiksid leida kajastust suvel algavatel ja tõenäoliselt paar aastat kestvatel kõnelustel, oleksid meie enda positsioonid detailideni läbi arutatud.

"Ma pole päris kindel, et Eesti valitsus täna tervikuna teab, millised teemad peaksid kindlasti tulevases lõppdokumendis kajastuma. Samas on viimane aeg selline kompleksne analüüs teha," ütles Mihkelson.