"Seda küsimust on nädala jooksul esitatud nii Tallinnas Lasnamäel, Kohtla-Järvel kui Narvas. Väidetavalt olla inimesed aktiivselt küsimustele vastamas. Mis on vastused, me täna ei tea, kuid ürituse meeleolu ja suunitlus jätavad vähe kahtlusi, milline on tulemus," kirjutab Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson oma blogis.

Ta märgib oma sissekandes, et Eesti on demokraatlik riik ning erinevalt Venemaast võivad siin tegutseda kõik seadusi järgivad vabaühendused. "Ka "Öisel vahtkonnal" on kindlasti oma koht, kui ta oma tegevusega ei riku seadusi," kirjutab ta.

"Mis oleks sellise sammu eesmärgiks? Kas Eesti elu edendamine? Kas siin elavate inimeste elujärje parandamine? Või hoopis Eesti sisemise stabiilsuse lõhkumine? Või koguni eelduse loomine Venemaa tegevuseks nagu Lõuna-Osseetia?" küsib Mihkelson.

"On ju Venemaa president lubanud sõjajõuga kaitsta kõikide Vene kodanike väärikust, kus iganes nad ei elaks," kirjutab Mihkelson. Tema hinnangul on see akstioon eriti groteskne just praegusel ajal, kui valitsus püüab meelitada seni kodakondsust mitte taotlenud inimeste poolehoidu.