„Sulev ja Wambola teenisid väärikalt nii Saksa kui Eesti mereväge ja on puhkuse auga välja teeninud,” ütles mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede kaitseväe peastaabi vahendusel.

„Esimesed miinijahtijad on olnud enamusele praegustest mereväeohvitseridest oluliseks väljaõppeplatvormiks. Saime osaleda laevadega nii Balti miinitõrjeeskaadri kui NATO miinitõrjeüksuse tegevuses, Sulev ja Wambola aitasid ette valmistada üleminekut uutele Sandown-klassi laevadele,” lisas Schvede.

Lindau-klassi miinijahtijad anti Saksamaa poolt Eestile üle 2000. aastal. Laevad olid varustatud sonarite ja allveerobotitega, mis võimaldas nii merepõhjas asuvaid objekte tuvastada kui kahjutuks teha.

Mõlemad miinijahtijad on korduvalt osalenud Läänemere suurematel miinitõrjeõppustel ja operatsioonidel. Miinijahtija Sulev kuulus 2006. aastal esimese Balti riigi miinijahtijana NATO miinitõrjeskaadri koosseisu.

Laeva on külastanud president Lennart Meri ja USA endine kaitseminister William Perry. 2006.aastal osales Sulev Võidupüha mereparaadil.

Mõlemal laeval oli sõlmitud koostööleping ühe Eesti linnaga – EML Wambolal Pärnu ja EML Sulevil Kuressaarega.

Wambola esimene komandör oli kaptenmajor Sten Sepper ja Sulevil kaptenmajor Annes Vainamäe.

1957. aastal valminud EML Sulev oli esimene pärast II Maailmasõda Saksamaal ehitatud sõjalaev. Laev sai nime Lindau linna järgi, sama linna andis nime kogu laevaklassile. Kaks aastat hiljem valminud Wambola kandis algselt nime Cuxhaven.