Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppel teatas Päevaleht Online’i päringule vastates, et kahe kuu jooksul on kaks inimest helistanud linna abitelefonile ja teatanud, et Toompea WC uks ei avane.

Koppeli kinnitusel on käidud uksi kontrollimas ja tuvastatud, et kõik süsteemid töötavad korralikult ja riket ei ole avastatud. Kontrollkäigu võttis seejärel ette ka Päevaleht Online ja erinevalt kommunaalametist jäi kirikupoolne uks ajakirjaniku nina ees suletuks. Tagumine uks töötas nagu kord ja kohus.

Tühja WC ukse kõrval põleb roheline tuli ning sisestada tuleb kolm kroonist münti või euromünti. Päevalehe katsetusel õgis kirikupoolse ukse juures olev masin kaks kroonist, misjärel tuli läks punaseks, kuid uks jäi siiski suletuks. Kolmandat münti masin enam ei tahtnud. Müntide kukkumise kõla järgi võiks arvata, et sinna lihtsalt ei mahtunud enam ühtki.

Peep Koppeli sõnul võib kuuldus, et inimestel pole õnnestunud WC-d kasutada, tulla sellest, et sisse proovitakse pääseda pärast kella 23, mil WC on suletud. „WC öine sulgemine on tunduvalt vähendanud vandaalitsemist,“ lisas Koppel.

Päevaleht püüdis WC-sse siseneda aga keset tööpäeva ning veidi vähem kui kaks nädalat tagasi tahtis lugeja väiksesse ruumi minna laupäeva pärastlõunal. Ukse avanemise saladus on seega esialgu lahti murdmata.