Tänavu möödub 70 aastat Teise maailmasõja lõpust. See on vastuoluline tähtpäev. Maailm võis hingata kergendatult fašismi võitmise üle, kuid osa riike kaotas sõltumatuse ja peagi algas järgmine, külm sõda.

Eesti Päevaleht ja Delfi alustavad enne 9. maid uut ajaloosarja. Kas me üldse tunneme oma perekonna lugu ja teame, kuidas elasid meie enda pereliikmed-sugulased üle Eestit räsinud sõja?

Mida tähendab eestlastele 9. mai 1945? Eesti riigi saatus oli selge juba 1944. aasta sügisel, kui punaarmee oli selle uuesti vallutanud. Seevastu Nõukogude Liidule ja hilisemale Venemaale on mälestus suure sõja võidust olnud aastaid kangelastegu, millele tugineb kogu rahva au ja uhkus. Väikeriikide allaneelamist kiputakse ikka kajastama kui „vabastamist”.

Nüüd, enne aastapäeva tuletame toonaseid sündmusi meelde. Kogume ka meie lugejate perekonnalugusid.

Meie seas elab veel neid, kes mäletavad. Ehk tasub nüüd neilt küsida ja uurida? Samuti võiks üle vaadata kodused pildialbumid ja otsida fotosid, mida pole ehk aastaid olnud aega vaadata. EPL

Kuhu saata

Head lugejad, uurige lähedaste mälestusi ja saatke need teistegagi jagamiseks meile.

Saatke palun materjalid aadressile ester.vaitmaa@delfi.ee või rahvahaal@delfi.ee või Eesti Päevalehe toimetusse Narva mnt 13, 10151 Tallinn.