Kaitseministeeriumi tänasel kaitseväeteenistuse komisjoni istungil tehti ülevaade ajateenistuskohustuse täitmisest 2007. aastal ning arutati kutsealuste, ajateenijate ja reservväelastega seotud probleeme, teatas kaitseministeeriumi pressibüroo Päevaleht Online'ile.

Kaitseministeeriumi kantsleri Lauri Almanni sõnul on hea meel tõdeda, et aega teenima suunatud tulevaste ajateenijatest allohvitseride kvaliteet paranes. „Samas tuleb nentida, et lähiaastatel väheneb demograafilistel põhjustel kutsealuste kontingendi suurus, mistõttu võiks kaaluda ajateenijatele esitatavate tervisenõuete ülevaatamist,» sõnas Almann.

"Teatud tervisenõuete leevendamise üle mõeldakse, midagi kohe muutma kindlasti ei hakata," selgitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet Päevaleht Online'ile. "Väeosade ülemad on ühel nõul, et väga palju leebemaks neid nõudeid teha ei saa. Võibolla vähendatakse tervisinõudmisi näiteks kokkadel ja autojuhtidel, kelle teenistusülesanded ei ole nii koormavad."

Kaitsejõudude Peastaabi ülema kolonel Neeme Väli sõnul suureneb lähiajal kõrgharidusega või kõrgharidust omandavate ajateenijate osakaal ning möödunud aastal vähenes tervisehädade tõttu ajateenistuse katkestanud noormeeste arv.

Komisjoni istungil osalenud kaitseväe väljaõppekeskuste ülemad tõid muude probleemide hulgas esile asjaolu, et paljudel ajateenijatel tekib raskusi enne ajateenistust võetud pangalaenude ja intresside tasumisel.

"Kutsealused peaksid ise ka natuke laenude ja liisingute võtmisel arvestama sellega, et ajateenistuses võib tagasimaksetega raskusi tekkida," ütles Peeter Kuimet. "Kuigi eelmisel aastal suurenesid ajateenijatele makstavad igakuised kompensatsioonid kuni 4000 kroonini, on näiteid, kus isegi sellest summast ei pruugi liisingute tagasimakseteks piisata."

Samuti leidsid väljaõppekeskuste ülemad, et vabatahtlikult aega teenida soovivate tütarlaste teenistuse korraldamisel on mitmeid õiguslikke probleeme.