Otsimootorihiid Google võib oma raamatuotsinguga leitavaks teha ka eestikeelseid raamatuid – kes ei taha, et tema teoseid levitatakse, peab sellest Google’ile 5. maiks teatama.

Kultuuriministeerumi autoriõiguse spetsialist Toomas Seppel võrdles Eesti Kirjanike Liidule saadetud selgitavas kirjas Google’i portaali http://books.google.com ärimudelit interneti raamatupoe omaga. „Otsingusüsteem sisaldab viiteid raamatutele, mõnel juhul ka kaanefotot ja tiitellehe andmeid,“ kirjeldas Seppel. „Books.google.com pakub ka täismahus tekste, kuid seda teostest, mille autoriõigused on lõppenud või mille osas on kokkulepe õiguste omajatega.“

Google ja USA autorid on sõlmimas kohtuvälist lepet aastatel 2004-2009 digiteeritud ja andmebaasi lisatud raamatute kasutamise kohta. „Arvestades seda, et Google'i on sellel ajavahemikul digiteerinud raamatuid koostöös USA raamatukogudega, siis on eesti autorite teosed digiteeritud vaid juhul, kui need on olnud USA territooriumil (raamatukogudes) kättesaadavad," ütles Seppel, kelle sõnul autor saab kontrollida, kas ta on kokkuleppe osaline, registreerides end kasutajaks lehel http://www.googlebooksettlement.com/.

Seppel rõhutas, et ministeerium ei saa selles küsimuses kujundada ametlikku seisukohta. „Kultuuriministeerium on esitanud kommentaarid meediale eesmärgiga selgitada sellise kuulutuse sisu ja tagajärgi,“ selgitas ta. „Kuna tegemist on poolte kokkuleppega, mis sõlmitakse USA õiguse alusel ja kinnitatakse USA kohtu poolt, siis ei saa Kultuuriministeerium esitada ametlikku seisukohta.“ 

Otsingumootorifirma Google pakkus mõni nädal tagasi Päevalehes ilmunud reklaamis Eestis elavatele autoritele võimalust keelata ettevõttel oma raamatute skaneerimine ja portaali http://books.google.com kaudu otsitavaks tegemine.

Kui Google pole autorilt saanud kirjalikku teadet kokkuleppest taganemise kohta tänavu 5. maiks, arvab ta autori ühinenuks USA-s ettevõtte ja autorite-kirjastajate vahel sõlmitud lepinguga, mis lubab pea kaks kolmandikku Google’i teenitud reklaami- ja muust tulust autoriõiguste omanikule.

„Oleks progressiivne, kui eesti kirjanikud võtaksid oma ühenduse [Eesti kirjanike liidu – toim] nimel sõna, et nad toetavad Google’i sääraseid projekte, mis viivad eestikeelset kirjasõna internetti,” kommenteeris Eesti Päevaleht Online'ile tehnokratt Peeter Marvet.