Artiklis kirjeldatud suhtumist näitas Sutrop üles ka Eesti Ekspressi ja Tartu Postimehe ajakirjanike suhtes, kes proovisid temaga konfliktsel teemal vestelda. „Mina kommenteere ei anna,“ karjus ta mõlemale väljaandele.

Teadlase peale karjumine ja tema alandmine kirjandusmuuseumi direktor Urmas Sutropil endal ameti maha panemise mõtteid tekitanud pole. „Miks te üldse nii küsite,“ imestas ta Eesti Päevalehe ajakirjaniku küsimuse peale.

Eesti Ekspressi artiklis kirjeldatut nimetas ta täielikuks valeks. „Seal oli üks vale teises otsa ja mitte midagi tõest, mida Ekspress kokku soperdas,“ ütles Sutrop. Küsimusele, kas ta pole kunagi oma töötajate peale karjunud ja neid alandanud, nagu lehes kirjutati, vastas Sutrop: „Sellisel viisil küll mitte.“ Tema sõnul olevat see kõik laest võetud.

Haridus- ja teadusministeeriumi teadusosakonna juhataja Taivo Raud ütles ministeeriumi hallatava asutuse loo kohta, et sedalaadi juhtumite puhul ei ole küsimus eelkõige rahas, vaid ainulaadses kompetentsis, mida iga tippteadlane esindab. „Eesti teadusele ja selle mainele teeb kahju mitte ainult rahaliselt suure grandi lahkumine, vaid see, et meie väikesest riigist ja teadussüsteemist lahkuvad kompetentsed inimesed. Nende teadlaste hoidmine on laiemalt teadussüsteemi ja kitsamalt teadusasutuste väga oluline ülesanne. Meil on väga kahju, et kirjandusmuuseumis selline juhtum aset leidis,“ tõdes ta.

Muuseum pole asju korrektselt ajanud

Raud märkis ka, et nad on juba kirjandusmuuseumilt aru pärinud ja leidnud, et asjaajamise viis ei ole olnud korrektne. „See on hinnang, mida me oleme saanud anda olemasolevate dokumentide põhjal,“ ütles ta.

Raud nimetas Sõukandi ja Kalle esitatud süüdistusi asutuse ja selle tööõhkkonna kohta tõsisteks. „Selliste signaalide peale viiakse haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisala asutuses tihti läbi rahuloluküsitlus, mis kas kinnitab või lükkab ümber laiema probleemi olemasolu. Kavatseme selle lähiajal läbi viia ka kirjandusmuuseumis,“ märkis ta. Ning lisas, et rahuloluküsitluse korraldamisega tahab ministeerium saada selgust, kuidas muuseumi töötajatesse suhtutakse ja kuidas nendega suheldakse.

Rahuloluküsitluse korraldamisega tahab ministeerium saada selgust, kuidas muuseumi töötajatesse suhtutakse ja kuidas nendega suheldakse.

Samas tunnistas haridus- ja teadusministeeriumi teadusosakonna juhataja, et nagu mitmes teises töövaidluses, on ka selles süüdistuses sõna-sõna vastu olukord. Küsimusele, kas ministeerium plaanib vallandatud töötajate süüdistuste peale muuseumi juhi ametist kõrvaldada, vastas aga Raud, et ministeeriumi hinnangul on Urmas Sutrop olnud seni muuseumile hea direktor. „Meil ei ole tavaks ei töötajaid ega juhte esimese eksimuse puhul vastutusele võtta. Küll aga ei jää see juhtum ministeeriumi poolt tähelepanuta ja laiema probleemi ilmsiks tulles tegeleme sellega,“ lisas Raud.

Sutrop kuulis aga ministeeriumi plaanist korraldada muuseumis rahuloluküsitlus alles Eesti Päevalehelt ja teatas, et töökliima on neil väga hea. Sutropi teada kaaluvat ministeerium hoopis kahe muu variandi vahel: kas pöörduda töövaidluskomisjoni poole või minna kokkuleppele. Viimane tähendaks, et kõik osapooled võtaksid avaldused tagasi.

Taivo Raud ministeeriumist selgitas, et nad on suhelnud mõlema osapoolega ja pakkunud välja võimalused, kuidas nad omavahel jõuaksid kokkuleppele. „Meie soov on, et asutuse juht leiaks oma endise töötajaga ühise arusaamise tekkinud olukorrast ning jõuaks mõistlikule kokkuleppele. Millisele lahendusele jõutakse, sõltub asutuse juhist ning töötajast. Ministeerium neid otsuseid ei saa teha,“ ütles Raud.