Ministeeriumi arengukavas on kirjas, et Austraalia teadlase Matthew Sandersi välja töötatud programm „Triple P” (Positive Parenting Programme; ee positiivse vanemluse programm) valiti välja, sest seda on juba mujal maailmas palju kasutatud ja edu saavutatud. Koolituse läbinud vanemad aga oskavat paremini oma lapsi kasvatada.

Programmi kõrval on arengukava järgi kavas raha eraldada näiteks sellistele tegevustele: vanemlust toetavate hoiakute kujundamine, vanemate koolitamine, täiskasvanutevahelise positiivse suhte toetamine, vanemlike oskuste arendamiseks efektiivsete teenuste pakkumine.

Koolitused algavad peagi

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Armo Vase selgituse järgi on ministeeriumi jaoks oluline, et vanemate koolitusprogramm oleks tõenduspõhine — et see oleks juba varem tulemusi andnud. „Programmi valikule järgnevalt jätkatakse programmi adapteerimise, materjalide tõlke ning spetsialistide koolitustega,” märkis Vask. Vanemate lastekasvatuse alal harimist alustatakse juba tänavu kevadel ja raha selle jaoks saadakse Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi rahastatavast riskilaste ja -noorte programmist, leping sõlmiti tänavu veebruaris. 2013.–2016. aastani on koolitusteks ette nähtud 807 696 eurot.

Eesti Päevaleht vestles mitme teadlasega nii Tartu kui ka Tallinna ülikoolist ning kuulis hämmeldust: miks mitte toetada pigem Eesti teadust ja rakendada meie ülikoolides tegutsevate teadlaste töid ja teadmisi?