Seda, kas Aare firma OÜ Eesti Kultuurfilm valmistatud film „Eesti kalanduse strateegia 2007–2013” ka ministeeriumi ootustele vastab, ei osanud põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Hindrek Riikoja öelda, sest teost pole veel jõutud läbi vaadata, kirjutas Delfi.

„Me oleme kätte saanud eestikeelse lõppversiooni, meil ei ole seda küll veel ingliskeelsena ega tiražeerituna,” selgitas Riikoja. 15. oktoobriks peab Aare ministeeriumile üle andma filmi ingliskeelse versiooni ja 500 DVD-d lõppversiooniga.

Põllumajandusministeerium sõlmis Juhan Aare firmaga dokumentaalfilmi tootmiseks kaks lepingut – 335 120-kroonine leping 2007. aastal ja 79 000-kroonine lisaleping 2008. aastal.

Rahvaliidu Juhan Aare kalafilmi ümber on skandaalid lainetanud juba mitu kuud – esimesena kirjutas Eesti Päevaleht, et ministeerium maksis raha ära, aga filmi ei saanud. Mõni nädal hiljem astus ETV saates „Pealtnägija” üles režissöör Peeter Brambat, kes väitis, et Juhan Aare on talle filmi valmistamise eest siiani võlgu. Filmi on eri asjatundjad pidanud teostuselt pigem nõrgemapoolseks, võrreldes seda odava telesaatega. Järelmõjuna jäi tööta sappa ka filmi tellimisega seotud olnud põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja asetäitja kohusetäitja Margus Palu, kes lahkus ametist reedel, samal päeval avalikustas ministeerium filmi tellimisega seotud asjaolude uurimiseks algatatud auditi tulemused. Auditist selgus ühtlasi, et osa filmi vastuvõtmise toiminguid oli tehtud formaalselt. Palu lahkus ametist omal soovil.