Keskkonnaministeeriumis on valminud välisõhku eralduvate saasteainete heitkoguste vähendamise riikliku programmi eelnõu, mis seab eesmärgiks kaitsta inimeste tervist ja keskkonda saasteainete kahjuliku mõju eest.

Programmi kestvusaeg on aastani 2015 ja selles piiratakse inimeste tervise ning keskkonna kaitseks välisõhku eralduvate saasteainete heitkoguseid. Näiteks aastast 2010 ei tohi Eesti paiksed ja liikuvad saasteallikad välisõhku paisata kokku üle 100 tuhande tonni vääveldioksiidi, üle 60 tuhande tonni lämmastikoksiidi, üle 49 tuhande tonni lenduvaid orgaanilisi ühendeid ja üle 29 tuhande tonni ammoniaaki.

“Programmi kohaselt tuleb vääveldioksiidi heitkogust praegusega võrreldes kärpida ligi poole võrra,” ütles keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna peaspetsialist Marek Maasikmets.

“Oluliselt aitab sellele kaasa kavandatav põlevkivi osatähtsuse langus Eesti energeetikas, samuti elektrijaamade renoveerimine, põlevkivi töötlemise tehnoloogiate uuendamine jne,” lisas Maasikmets.

Peale energeetika ja põlevkivitööstuse ettevõtete eraldab välisõhku saasteaineid ka muu töötlev tööstus (sh tselluloosi ja paberi tootmine, puidutöötlemine, naftasaaduste laadimine) ehitus, transport, jäätmekäitlus, põllumajandus.

Heitkoguste vähendamise programmi alameesmärk ongi heitkoguste vähendamiseks soodustada uute põletamistehnoloogiate rakendamist elektri ja soojuse tootmisel; senisest efektiivsemate puhastustehnoloogiate rakendamist; alternatiivsete energiaallikate kasutamise suurendamist; keskkonnasõbralikumate kütuseliikide kasutamist; kütuse kvaliteedi parandamist; puhastusseadmete rakendamist; kütuse kasutamise efektiivsuse tõstmist.