„Domeeni org.ee alla on praeguseks registreeritud mitmeid erinevaid kultuuriasutusi ja kultuurisfääris tegutsevaid seltsinguid,” kirjutas kultuuriministeerium. „Peame õigeks, et ka tulevikus oleks võimalik jätkata kultuuriasutuste ja kultuurisfääris tegutsevate seltsingute ja ühenduste jaoks tasuta domeenide registreerimist org.ee alla.”

Ministeerium teeb ettepaneku jätta org.ee kasutajaks EENet, kes vastavalt oma põhimäärusele osutab muuhulgas ka kultuuriasutustele internetiteenuseid, sealhulgas registreerib org.ee alamdomeene. Sealjuures ei võta EENet domeeniomanikelt registreerimise eest tasu.

Eesti Internet SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts ütles Päevaleht Online’ile, et org.ee domeene puudutavat hakatakse lähiajal nii haridus- kui ka kultuuriministeeriumiga arutama. Tema sõnul on peamine probleem selles, et sugugi mitte kõik 91-st org.ee all olevast domeenist ei ole kultuuriseltsid.

„Tänaste reeglite järgi on nii, et raamatukogude domeen lib.ee ja koolide edu.ee ei oma ülddomeeni staatust ja neid haldab haridusministeeriumi asutus EENet,” rääkis Kauts. „org.ee on senini olnud ülddomeen, kuhu registreerimine on olnud kõigile vaba ja sinna alla on registreeritud hulk muid asutusi, keda ei esinda ei kultuuri- ega ka haridusministeerium, näiteks ka Avatud Eesti Fond, Eesti Punane Rist, Ungari Instituut, SA Linnakultuuri Fond ja Maailmapanga Eesti esindus.”

Kautsi ettepanek oleks välja selgitada, kas org.ee alla domeenide registreerijad soovivad ülddomeenistaatuse säilimist või mitte. Viimane tähendab, et org.ee alla registreeritud domeenid on jätkuvalt võrdsustatud otse tippdomeeni .ee alla registreeritud nimedega ja org.ee domeen jääb kõigile olemasolevatele ja uutele registreerijatele kättesaadavaks.

„Peame leidma kompromissi arvestades registreerijate huve. Kindlasti ei saa me kedagi sundida oma domeene muutma, sest siis on muutuvad ka e-maili aadressid, kodulehe aadress, tarvis teha uued nimekaardid,” sõnas Kauts. "Küsimus on selles, kas säilitada org.ee ülddomeenina või jätta ta ainult haridus- teadus ja kultuuriasutustele.”

Kui kõik org.ee domeenid jääksid aga EENeti hallata, ei saaks domeeniomanikud Kautsi sõnul aga kindlad olla, et neid ühel päeval sealt minema ei lööda, kuna nad org.ee alla enam ei sobi. „Eesti Interneti SA all on kõik reeglid ühetaolised, sealhulgas ka tasu,” lisas ta.