Kaitseministeerium saatis kooskõlastusringile valitsuse määruse eelnõu, millega soovitakse muuta ministeeriumi põhimäärust ja struktuuri, teatas ministeerium.

Kava kohaselt jagatakse kaitseministeeriumi senine julgeolekuosakond kaheks eraldiseisvaks struktuuriüksuseks, riigisaladuse kaitse osakonnaks ja riigi julgeoleku volitatud esindaja osakonnaks.

Asutuse põhimääruse muudatusega lahutatakse kaitseministeeriumis siseriikliku ja salastatud välisteabe käitlemise korraldus, mille tulemusel ei koondu kogu salastatud teave ühte osakonda. Sellega välistatakse edaspidi võimalus, et üks struktuuriüksus või ametnik omab ebaproportsionaalselt suurt ligipääsu salastatud teabele ja samal ajal vastutab selle info kaitse eest.

Kui valitsus kiidab eelnõu heaks, siis lähevad kõik senise julgeolekuosakonna siseriiklikku riigisaladuse kaitset puudutavad ülesanded üle riigisaladuse kaitse osakonnale.

Uus osakond hakkab kaitseministeeriumis täitma riigisaladuse ja salastatud välisteabe kaitse korras kehtestatud ülesandeid, samuti korraldab ministeeriumi hoone turvalisuse tagamist ning valitsemisala turvaküsimuste koordineerimist.

Riigisaladuse kaitse osakonna ülesandeks jääb seadustes ettenähtud piirides korraldada ka teabeameti, kaitseväeluure ja sõjaväepolitsei tegevuse ministeeriumipoolset aruandlust ja järelevalvet.

Riigi julgeoleku volitatud esindaja (National Security Authority – NSA)  ehk salastatud välisteabe kaitsega seotud ülesandeid hakkab edaspidi täitma sama nime kandev struktuuriüksus.

Riigi julgeoleku volitatud esindaja osakond hakkab korraldama ministeeriumile üleantud rahvusvaheliste organisatsioonide ning välisriikide salastatud teabekandjate käivet ja salastatud teabe edastamist teistele riikidele. Samuti väljastab osakond välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide salastatud teabele juurdepääsu võimaldavaid sertifikaate ning peab välisriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide salastatud teabe põhiregistrit.

Määruse eelnõu ja seletuskiri on e-õiguse infosüsteemis: http://eoigus.just.ee/