Täna jätkus riigikogus eile pooleli jäänud uue liiklusseaduse eelnõu esimene lugemine. Erinevad nüansid paistavad tekitavat rohkem segadust kui selgust ning majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas märkis pea kõigile riigikogu liikmete küsimustele vastates, et erinevaid ettepanekuid ja kitsaskohti arutatakse muudatusettepanekutega tegelemise käigus.

Samas oli Klaas kindel, et eelnõu säte, mis kaotab noortel, kellel ea tõttu pole juhiluba, võimaluse harjutada autosõitu eramaal, on selge ülereguleerimine. „Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kui selle ettepaneku autor on põhjendanud seda vajadusega tagada liiklusohutus. Minu isiklik seisukoht on ja ka komisjonis hiljem toimunud konsultatsioonide põhjal võin öelda, et taoline regulatsioon oleks ilmselge üleregulatsioon ja isiklikult ma ei toeta seda,” sõnas Klaas.

Ta tunnistas, et liiklusseaduse osas annavad segaseid signaale ka ministeerium ning autokoolid. Autokoolide liit lükkaks seaduse edasi, mõned koolid aga leiavad, et jõuavad kõik muutuva uutele juhtidele õigeks ajaks selgeks õpetada.

„Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist tulevad väga vastandlikud seisukohad. Saime eile memo, kus ministeerium põhjendab, et tööinspektsiooni andmetel on viimase kolme aasta jooksul juhtunud 42 tööõnnetusest traktoritega ükski ei ole juhtunud traktori juhtimise käigus,” ütles Klaas.

Enne riigikogu istungi algust toimunud infotunnis esines aga majandusminister Juhan Parts, kes leidis, et vaidlused käivad nüansside üle, mis saavad kõik muudatusettepanekutega paika reguleeritud. Mingit seaduse jõustamise edasilükkamist ta vajalikuks ei pea.

„Ma ei mõista seda soovi pöörata seadus tagasi. Ma arvan, et see tekitab veel rohkem segadust. Praegu on arutelul mõned nii-öelda pisikesed, pigem kosmeetilised probleemid,” leidis majandusminister. „Meil on piisavalt aega, nii et liiklusseadus, mis on 1. jaanuarist planeeritud jõustuma, peaks jõustuma. Uus liiklusseadus toob kaasa väga palju asju, mis parandavad meie liiklusohutusalast olukorda. Miks me peaksime siis selle edasi lükkama?”