“Keegi ei ole võtnud sellist seadustamist üldse seadusloome tööplaani,” lükkas Rask parlamendiliikmetes tekkinud kahtlused ümber.

Ministri sõnul ei kavatse nad sellise seadusemuudatuse ettepanekute tellimiseks gei- ja lesbiliitudele kulutada sentigi. “Vähemalt selle aja jooksul, mil mina olen justiitsminister,” ütles Rask.

Ministri sõnul on liitudelt küsitud arvamust võrdõiguslikkuse seaduse asjus. Seadus käsitleb muuhulgas laste kasvatamist samasooliste inimeste perekonnas.

Raski sõnul on samasooliste kooselu puhul Hollandis, Taanis ja Põhjamaades esile tõstetud varalisi suhteid. “Meil on see võetud päevakorda pigem kui seksuaalne läbikäimine omavahel,” lausus Rask. ”See näitab tegelikult, et Eesti ühiskond pole probleemi arutamiseks tegelikult küps.”

Ministri sõnul pole taoline seksuaalse vabaduse tunnetamine ja selle avalik väljaütlemine Eestis tänase ega homse päeva küsimus.

“Teistes riikides on samasoolistele kooselu registreerimise võimaluse andmine põhjendatud eelkõige väitega, et abielu või kooselu ei ole isikute vaba eneseteostust ja individualismi rõhutavas ühiskonnakorralduses enam suunatud järglaste saamisele,” rääkis Rask. “Pigem on tegemist kahe vaba indiviidi omavahelise puhtisikliku suhtega.”