Komisjon tunnustas sel alal tehtud tööd, samas aga konstateeris Venemaalt lähtuva desinformatsioonikampaania jätkuvat ägenemist ja teisalt seda, et inimsusvastaste kuritegude uurimise Eesti rahvusvahelise komisjoni (nn Max Jakobsoni komisjon) ja okupatsioonide repressiivpoliitika uurimise riikliku komisjoni (nn Vello Salo komisjon) valminud raportid, rohkearvulised muud ajaloouuringud ja Eesti rahvusvaheliste sidemete tugevnemine on loonud võimaluse uueks kvalitatiivseks hüppeks adekvaatse info levitamisel Eesti ajaloo ja tänapäeva kohta.

Komisjoni ettepanekute hulgas on rahvusvahelise osavõtjaskonnaga konverentside sarja korraldamine järgmise aasta jooksul, Eesti diplomaatide ja poliitikute loengute seeria maailma ülikoolides ja Eestit tutvustavate võrguportaalide moderniseerimine.

Komisjon taotleb ka interaktiivsete õppematerjalide loomist ajaloo- ja kodanikuõppeks ning Eesti ajaloo alaste täienduskursuste korraldamist vene õppekeelega koolide ajalooõpetajaile.

Ühtlasi kuulas komisjon ära kokkuvõtte erakondadevahelise töörühma konsultatsioonidest vabadussamba püstitamiseks ja vabadusvõitlejate liidu ja teiste rahvuslike kodanikuühenduste seisukohtadest. Toetati töörühmas saavutatud konsensust, et vabadussammas sümboliseeriks Eesti rahva ja riigi ajaloolist võitu Vabadussõjas ja seeläbi saavutatud iseseisvust. Samba asukohana pooldavad ministrid Vabaduse platsi.

Komisjon esitab oma ettepanekud valitsuskabinetile järgmisel nädalal ning asub korraldama nende elluviimist vastavalt valitsuses otsustatavale. Ka tutvub komisjon oma järgmisel koosolekul ülevaatega kõigist Eesti pinnal asuvatest Vabadussõja, Teise maailmasõja ja okupatsioonidega seonduvaist mälestusmärkidest, nende seisukorrast ja õiguslikust staatusest.