Juba kolm aastat järjest on Eesti Päevaleht pakkunud oma lugejaile võimalust hinnata internetis meie ministrite tublimaid ja nadimaid tegusid ning panna neile hinne kümne palli süsteemis. Ministrid hindasid ka ise oma korda- ja untsuminekuid ning said panna endale hinde. Enesehindamise võimalust kasutas küll kõigest kaks ministrit kolmeteistkümnest, mis tõestas varem kogetut. Nimelt – mehed ja naine, kes liigutavad miljoneid ja muudavad sadade tuhandete inimeste elukorraldust, jäävad jänni iseenesele hinnet pannes ning peidavad end võltstagasihoidlikkuse maski taha.

Samal ajal aga on hindajad, kellest seekord oli 77 protsenti kõrgharidusega ja 65 protsenti mehed, iga aastaga muutunud positiivsemaks, andes ministritele aina kõrgemaid hindeid. Kolme aastaga on asjalikumaks muutunud ka kirjalikud hinnangud, mis ei jää enam tasemele „nägu ei meeldi”.

Eesti Päevalehe kolme aasta küsitluste tulemusi kokku võttes on selle valitsuse hinnatuim minister kaitseminister Jaak Aaviksoo, kellele antud keskmine hinne oli 5,7.

1. Juhan Parts

Majandus- ja kommunikatsiooniminister

Varasemad kohad:

2009 – 3. ja 5,5 punkti,

2008 – 6. ja 5 punkti

Ise arvas

Õnnestumised

Ekspordi kasvatamine, tööpuuduse vähendamine, 500 miljoni krooni (ligi 32 miljoni euro) eraldamine korterelamute renoveerimiseks, riigi osa suurendamine Estonian Airis, Ryanairi saabumine, uute rongide ostmine.

Ebaõnnestumised

Ei suutnud veenda Reformierakonda taastuvenergia tasude kiire vähendamise mõttekuses; ehitussektoris ei tegutse enam ehitajad ja insenerid, vaid advokaadid; ehitamine käib kohtuuksi kulutades.

Rahvas arvas

Õnnestumised

Suurperede toetamine, oma kantsleri kaitsmine, taastuvenergia tasude vähendamine, majandust ja ettevõtlust ergutavad meetmed, Tallinna lennujaama töölesaamine, Estonian Airi tagasiost, palju uusi ideid, edukad teedeehituse projektid.

Ebaõnnestumised

Teedeehituse venimine, teedevalitsuste vilets töö lumetormi ajal, probleemid lumekoristusega, Padaoru prohmakas, kantsler uurimise all, ei ohjelda monopole, hääbuv rongiliiklus, arusaamatu energiapoliitika.

2. Tõnis Lukas

Haridus- ja teadusminister

Varasemad kohad:

2009 – 4. ja 5,4 punkti,

2008 – 5. ja 5,2 punkti

Ise arvas

Õnnestumised

Uute õppekavade ning põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse heakskiitmine, haridus- ja teadusvaldkonna rahastamine on endiselt riigieelarve prioriteet, õpetajate palgad lähenesid riigi keskmisele.

Ebaõnnestumised

Ei õnnestunud käivitada vajaduspõhist õppetoetuste süsteemi ega oluliselt vähendada haridussüsteemisisest bürokraatiat. Naljaga pooleks: masendust tekitab, et oleme PISA põhikooliuuringut arvestades endiselt Soomest tagapool.

Rahvas arvas

Õnnestumised

Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, koolireform, uued õppekavad, tasuta kõrghariduse toetamine, ministeeriumi Tartus hoidmine, järjekindlus vene koolide küsimuses.

Ebaõnnestumised

Äpardused e-kooliga, ei suutnud põhikooli ja gümnaasiumi eraldada, jamad vene koolidega, haridustöötajate palgata puhkused, maakoolide sulgemine, probleemid õppelaenu hüvitamisega, riigigümnaasiumide pealesurumine.

3. Jaak Aaviksoo

Kaitseminister

Varasemad kohad:

2009 – 1. ja 5,9 punkti,

2008 – 3. ja 5,4 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Valmis laiapõhjaline riigikaitsestrateegia, mis lõi kaitsemehhanismid ka kogu elanikkonnale ja riigi taristule. Ämari lennuväli on avatud – koostöös NATO-ga on loodud nüüdisaegseim baas ühise õhuruumi kaitseks. Uute soomukite hange Hollandist.

Ebaõnnestumised

Ei jõudnud riigikogule üle anda uut kaitseväeteenistuse seadust. Meie kaitseväelaste silmapaistvat tegutsemist välismissioonidel tumestas nooremseersant Herdis Sikka langemine Afganistanis.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Küberkaitsekeskus Eestisse, vabadussammas, NATO kaitsekava saavutamine, Eesti osalemine Afganistani sõjas, kaitsejõudude maine hoidmine, Ämari lennuvälja arendamine, uued soomukid, ajateenistuse säilitamine, soliidsus, argumenteeritus.

Ebaõnnestumised

Vähe noori kaitseliidus, vabadussamba probleemid, vägede Afganistanis hoidmine.

4. Jürgen Ligi

Rahandusminister

Varasemad kohad:

2009 – 8. ja 4,6 punkti,

2008 ei töötanud ministrina


Ise arvas

Õnnestumised

Euro tuleku ettevalmistamine ja eelarve kinnitamine suurema tülita, rahanduse sisemine korrastamine, riskide maandamine ja struktuurireformid. Eesti rahanduse kvaliteet sai rahvusvaheliselt tuntuks.

Ebaõnnestumised

Vaoshoitus raha ja soodustuste küsimisel kaob taas. Arusaam, et buumiaja liialdusi ei ravi pelgalt majanduskasv, on isegi poliitikakommentaatorite seas ebapiisav. Meie tubli rahandus pole tuntud omal maal.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Suutis kärpida ja laristamise lõpetada, euroalaga liitumine, tegi riigi rahanduse korda, asjalik, konservatiivne, realistlik, konkreetne.

Ebaõnnestumised

Pankrotistunud euroraha Eestisse toomine, omavalitsuste ahistamine, vaestest mittehoolimine, vähene sotsiaalsus, jäikus, liialt terav keel, küünilisus.

5. Helir-Valdor Seeder

Põllumajandusminister

Varasemad kohad:

2009 – 6. ja 4,8 punkti,

2008 – 8. ja 4 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Edukas õigusloome (näiteks FIE-dele talu tulumaksuvaba pärandamise võimalus), seadusandlik baas hoiu- ja laenuühisuste toetamiseks, põllumeeste toetuste varasemast kiirem väljamaksmine, ühistegevuse toetamine.

Ebaõnnestumised

Pole õnnestunud luua põllumajandusele meedias piisavalt positiivset kuvandit.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Põllumajandustoetused pole vähenenud, toetus väiketalunikele ja väiketootjaile, probleemide rahumeelne lahendamine, tasakaalukus.

Ebaõnnestumised 

Noorte lahkumine maalt, toiduhinnad poes, ei ole suutnud ohjeldada tootjate kartelli loomist.

6. Urmas Paet

Välisminister

Varasemad kohad:

2009 – 13. ja 3,9 punkti,

2008 – 2. ja 5,5


Ise arvas

Õnnestumised

NATO välisministrite õnnestunud kohtumine Tallinnas, Eesti huve arvestava NATO tulevikukava vastuvõtmine, meie inimeste abistamine kojujõudmisel tuhapilvedest tingitud lennukatkestuse ajal. OECD-ga liitumine, Euroopa IT-keskuse Eestisse toomine.

Ebaõnnestumised

Ei tea.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Lätile vana võla tagasimaksmine, Venemaale tulekahjude ajal abi andmine, selge positsioon Gruusia küsimuses, Eesti on maailmas heas kirjas ja järjest paremini nähtav, töö Euroopa Liidus ja NATO-s, OECD liikmeks saamine.

Ebaõnnestumised

Halvad suhted Venemaaga, nõrk idapoliitika, ministeeriumi kaadripoliitika ja siseskandaalid, Lahtheina skandaal, ministri vähene karisma.

7. Marko Pomerants

Siseminister

Varasemad kohad:

2009 – 9. ja 4,3 punkti,

2008 ei töötanud ministrina


Ise arvas

Õnnestumised

Tallinn sai Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorteri, turvalisuse tagamine NATO välisministrite kohtumisel ja euro Eestisse toomisel, Ida-Virumaa tegevuskava.

Ebaõnnestumised

Piirijärjekordade broneerimissüsteem ja parklate valik venib mõne kuu võrra plaanitust edasi, siseturvalisuse valdkonna vajadused ja võimalused pole endiselt heas tasakaalus.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Euroopa IT-keskus, Ida-Viru tegevuskava, politsei ja piirivalve ühendamine, piiril ja päästeametis stažeerimine, kiiruskaamerad, suitsuandurid, päästjate palgaprobleemi lahendamine, päästjate saatmine Venemaa katastroofipiirkonda, vaimukus, heatahtlikkus, ausus.

Ebaõnnestumised

Päästjate viletsad töötingimused, vähene seismine päästjate, piirivalvurite ja politseinike palkade eest, Padaoru liikluskaose aeglane likvideerimine.

8. Andrus Ansip

Peaminister

Varasemad kohad:

2009 – 6. ja 4,8 punkti,

2008 – 9. ja 3,9 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Eurole üleminekuks vajalike tingimuste täitmine, tööpuuduse langusele pööramine, ekspordi vedamisel majanduskasvu taastamine.

Ebaõnnestumised

Suuri tööalaseid ebaõnnestumisi ei meenu, aga loomulikult tahaks, et Eesti majandus taastuks kiiremini, mis looks uusi töökohti ja lubaks pensione tõsta.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Vaimustavalt stabiilne, valitsuse koos hoidmine, kindlameelsus masuajal, Eesti maine tõstmine, euro toomine, enesekindlus ja eriline huumor, oskus musta valgeks rääkida.

Ebaõnnestumised

Inimeste väljaränne, ei huvitu tööpuudusest, Jänese kaitsmine ERSO-draamas, eliidi ja ettevõtjate eelistamine lihtrahvale, suurim enda sõnade moonutaja ja sööja, reaalsusest võõrandumine, vähene enesekriitika.

9. Hanno Pevkur

Sotsiaalminister

Varasemad kohad:

2009 – 10. ja 4,2 punkti,

2008 ei töötanud ministrina


Ise arvas

Õnnestumised

Pensione ei vähendatud, töötus on vähenenud, toimetulekupiir tõuseb, algas asenduskodude ja erihooldekodude ümberehitamine perekodudeks. Ministeeriumi järgmise (käesoleva – toim) aasta eelarve suureneb miljardi krooni (ligi 64 miljoni euro) võrra.

Ebaõnnestumised

Digiretseptisüsteem oleks võinud käivituda paremini, siiski oleme saavutanud töökindluse ja viimased andmed näitavad, et 70 protsenti retseptidest väljastatakse digitaalselt.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Maakonnahaiglate säilitamine, suutis hoida toetused ja pensionid endisel tasemel, tervishoiu alalhoidmine kitsal ajal, digiretsept, ministeeriumis kodurahu taastamine, rahulik juhtimisstiil, suudab pensionäride ees veenvalt esineda.

Ebaõnnestumised

Haiglate vägikaikavedu, digiretseptisüsteemi jamad ja selle liigne pealesurumine, töötukassa pastakahange ja gripivaktsiiniga puusse panek, puudega inimeste vähene toetamine, meedikute lahkumine välismaale.

10. Siim Valmar Kiisler

Regionaalminister

Varasemad kohad:

2009 – 13. ja 3,9 punkti,

2008 – 14. ja 3 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Läbi aegade suurim maaelu investeeringute programm on hästi rakendunud, loonud uusi töökohti, aidanud säilitada vanu. Omavalitsuste internetiportaali-lahenduse valmimine. Hulk maakodusid sai riigi toel elektriühenduse.

Ebaõnnestumised

Eri uuringute tulemused näitavad endiselt, et kohalikud omavalitsused ei ole võimelised neile pandud ülesandeid täitma. Ometi pole koalitsioonipartner soovinud mõista haldusreformi vajalikkust.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Harju maavanema vallandamine, omavalitsuste toetamine ja valdade sundliitmisest julgelt rääkimine, Setumaa arenguprogrammi toetamine, ääremaade väärtustamine, saab kodanikuühiskonnast aru, toimib tasa ja targu.

Ebaõnnestumised

Puuduv haldusreform, regionaalpoliitika puudumine, maaelu hääbumine, vähe algatusi, tähelepandamatus.

11. Jaanus Tamkivi

Keskkonnaminister

Varasemad kohad:

2009 – 15. ja 3,8 punkti,

2008 – 11. ja 3,6 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Eesti looduskaitse juubeliaasta tähistamine. Saastekvootide müügi korraldamine ja sellest üle kolme miljardi krooni ehk enam kui 191 miljoni euro teenimine. Sujuvamaks muudetud riigimaade müük täitis riigikassat, tehingud kaitsealuste maadega muutusid läbipaistvaks.

Ebaõnnestumised

Jäätmevaldkonna korraldamine ei ole lõpule jõudnud.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Hea koostöö omavalitsustega, maadega sahkerdamise lõpetamine, metsaomanike toetamine, saastekvootide müük, tagasihoidlikkus, ei tüki liialt esile.

Ebaõnnestumised

Kiviõli kaevanduste ja keemiakombinaadi jamad, Tuhala nõiakaevu skandaal, ei suuda euroraha ära kasutada.

12. Rein Lang

Justiitsminister

Varasemad kohad:

2009 – 16. ja 3,7 punkti,

2008 – 7. ja 4,2


Ise arvas

Õnnestumised

Eesti kohtuekspertiisi instituudi uue maja valmimine, ekspertiisiasutuste ühendamine, digilahangu käivitumine – selline tehnoloogia on maailmas ainult seitsmel riigil. Koostöölepped USA justiitsministeeriumi ja FBI-ga küberekspertiisi vallas.

Ebaõnnestumised

Ei õnnestunud veenda koalitsioonipartnereid vajaduses kehtestada õigusloomele selged mängureeglid. Siit ka ühiskondlik debatt õigusloome hektilisuse üle ja teab kust välja ilmuvad seadused.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Vanglates korra majja loomine, allikakaitseseadus, ettevõtluskeskkonna toetamine seadustega, kohtusüsteemi parandamine, süsteemsus, positiivsus, hea esinemisoskus.

Ebaõnnestumised

Elu liiga bürokraatlikuks tegemine, justiitsriigi ehitamine, koduvägivalla teemaga mittetegelemine, allikakaitseseadus, seaduste vilets keel lubab eri tõlgendusi, ähvardab ja suukorvistab ajakirjandust, viisaskandaal aprillimässu tegelastega.

13. Laine Jänes

Kultuuriminister

Varasemad kohad:

2009 – 11. ja 4,1 punkti,

2008 – 10. ja 3,8 punkti


Ise arvas

Õnnestumised

Lugemisaasta suur edu. Pikalt arutatud protsendipõhimõtte seaduseks saamine. Kultuuriministeeriumi eelarve kosus ligi 400 miljoni krooni ehk enam kui 25 miljoni euro võrra. Riigi võimas toetus kultuuripealinna projektile. Toetus Arvo Pärdi arhiivi tegevusele.

Ebaõnnestumised

Ei pea kõige suuremat avalikku vastukaja saanud teemasid ebaõnnestumisteks.


Rahvas arvas

Õnnestumised

Siitani vallandamine, ERSO kriisi lahendamine, kultuuriraha laristamise ohjeldamine, vaimse kultuuripärandi kogumise algatamine, lugemisaasta, protsendiseadus.

Ebaõnnestumised

ERSO skandaal ja tüli Neeme Järviga, liiga hiline Siitani vallandamine, tülis kogu oma haldusalaga, mõttetu lugemisaasta, muuseumireform, vähene võime dialooge pidada, piletite käibemaksu tõus, ebakompetentsus, pidev pildile püüdlemine.

Kommentaar: Kui Aaviksoo oleks naine…

Eesti Päevalehe küsitlus näitas, et rahva ja seega ka valijate poliitmälu on üsna lühike – läinud aasta alguse skandaalid olid aasta lõpuks unustatud.

Vaadates läbi kolme aasta meie naisministritele – nii Laine Jänesele kui ka Maret Maripuule ja Urve Palole – antud hindeid, siis saab selgeks, et meesministritele antakse andeks rohkem patte, aga naisi tümitatakse täiega.

Kui näiteks Jaak Aaviksoo asemel olnuks naisminister, peetaks vabadussamba-jamasid nn naiseliku vaimunõtruse ja tehnilise rumaluse ilminguiks ning lajatataks pelgalt miinimumpunkte. Mehe puhul aga lihtsalt ohatakse kaastundlikult ja antakse ikkagi maksimumpunktid.

Samuti selgus vastuseid analüüsides, et meie poliitmälu ja haugi mälu on piisavalt sarnased. Nii viisid ministrite punkte alla just viimase paari kuu segadused – ERSO probleemid, lumetorm ja päästjate meeleavaldus. Samal ajal aga ei pööratud enam erilist tähelepanu aasta algupoole ja sügise ämbrisse astumistele, näiteks digiretseptisüsteemi jõhkrale pealepressimisele, e-kooli kokkujooksmisele, pronksiöö mässuliste väidetavate tagantõhutajate viisadeskandaalile, tootjate võimalikule kartellikokkuleppele.