Eestis on vaid kaks inimest, kellel on õnn saada reuma vastu bioloogilist ravimit, mis aitab neil töövõimelisena püsida. Samas vajaksid sellist ravi reumaliidu juhi Oivi Aakre sõnul mitusada patsienti, kelle haigus ei allu tavapärastele ravimitele.

“Bioloogiline ravi pidurdab põletikku väga varases staadiumis ja koos sellega väheneb valu ning taastub inimese töö-võime,” ütles Aakre. “Eriti oluline oleks ravi anda lastele.”

Eestis on müügil kolm bioloogilist preparaati reumaatiliste haiguste raviks ning sellist ravi vajab ligi 20 protsenti reumahaigetest. Ravimite hind küünib aastas 150 000–180 000 kroonini ning vähesed suudavad neid ise osta. Riigi toel saab neid üks inimene Tartus, teine Tallinnas. Mõlemad ravi saajad on Aakre sõnul töövõimelised ja see tõestab ka ravimi tõhusust. Neli-viis last on bioloogilist ravi saanud tänu heategevuskampaaniatele.

Samas on Aakre sõnul oluline, et inimesed võimalikult kiiresti ravi saaksid, enne kui põletikulise haiguse tulemusel luudes taastumatud muutused tekivad.

“See on suur samm reumatoloogias: haigus, mis enne oli ravimatu, muutub ühel hetkel ravitavaks, haige ei pea jääma töövõimetuks invaliidiks, ratastooli või voodisse teiste hooldada.”

Haigekassa pressiesindaja Anne Osveti sõnul on kõigi bioloogilist ravi vajavate haigete rahastamine tervishoiuteenustest prioriteetseim ning see lisatakse teenuste loetellu esimesel või-malusel. Siiski pole haigekassa nõukogu teemat veel arutanud ja seepärast pole ka haigetel sellest veel mingit tulu. Kui aga nõukogu peaks otsuse tegema, siis saaks soodustust rakendada järgmise aasta jaanuarist.