Eesti rikkamate inimeste hulka kuuluvate pankur Jüri Mõisa saamine siseministriks ja suurärimehe Neinar Seli jõudmine Riigikogusse sundis neid tänavu oma varadest ja tuluallikatest avalikult aru andma.

Reformierakonna fraktsiooni liige Neinar Seli kinnitas, et talle polnud majanduslike huvide deklaratsiooni esitamine ebameeldiv ega raske. "Olen avatud inimene ega kipu midagi varjama. Lisaks olen kolm aastat Tartu volikogu liikmena selliseid pabereid täitnud. Alati on vaid hirm, et mõni asi läheb meelest ära," rääkis Seli, kellele kuulub mitme suure firma kontrollpakk.

"Mõne aasta eest oli kõige üleslugemine raskem, kuna siis olin osanik 30 ettevõttes." Seli sõnul on tal pikem poliitikukogemus kui mõnel teisel ärimehel ja seetõttu Riigikogusse üleminek lihtsam. "Kavatsen veel mõned väiksemad osalused maha müüa, et tõsisemalt Riigikogule pühenduda," kinnitas ta.

Ettevõtjatest jõudsid tänavu suurde poliitikasse ka praegune regionaalminister Toivo Asmer, veiniärimees Jüri Tamm ning põllumajandustootja Urmas Laht.

Pikaaegsete poliitikas olijate jõukuse olulist kasvu deklaratsioonid ei näita.

Kui paari aasta eest, börsi hiilgeaegadel, hakkasid ka Riigikogu liikmed endale usinalt aktsiaid soetama, siis börsi madalseis on nad sealt minema peletanud.

Kunagised suured aktsiaomanikud Ignar Fjuk, Toomas Vilosius ja Andres Lipstok on börsimängudest loobunud ja enamiku oma aktsiaportfellist likvideerinud. Viimased kaks on riskinud ka suurema summa laenu võtta.

Riigikogu ja valitsuse liikmetest umbes kolmandikul on rahalised kohustused mõne panga või liisingufirma ees. Koos suursaadikutega ulatub nende võlgade kogusumma 16 miljoni kroonini. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on endiselt 1,35 miljonit krooni võlgu eraisikule. Eesti Panga presidendi Vahur Krafti võlg keskpanga ees on aastaga kasvanud 175 000 kroonilt 1,5 miljonile kroonile.

Poliitikute käsutuses olev isiklik autopark on jätkuvalt eriilmeline. Seal on nii 1970. aastate Ladasid kui tuttuusi masinaid. 101 Riigikogu liikmest 58 deklareerib end sõidukite omanikuks. Unikaalseim auto – 1959. aasta Volga, kuulub Jaana Padrikule Isamaaliidust..

Parlamendi korruptsioonikomisjonile esitatud riigijuhtide, poliitikute, suursaadikute, prokuröride ja kohtunike majandusseisud on ära trükitud Riigi Teataja Lisas ja ripuvad üleval ka internetis (http://rk.ee/ teataja).