Kõik Mont Blanci vallutama asunud eestlased on elu ja tervise juures.

Matkaklubi Nipernaadi ja Mont Blanci (4808 meetrit) vallutajate ühe grupi juht Heldur Pedajas oli eile 3700 meetri kõrgusel Eesti Päevalehega rääkides reibas ja optimistlik.

Samal mäel, kuid mitte eestlastega sama raja peal teisipäeval surnuks külmunud inimeste kohta polnud Pedajas midagi kuulnud. “Meie inimestega on kõik korras,” rahustas Pedajas mägironijate lähedasi. “Meie jaoks on küll praegusel hetkel ideaalne ajastus ja ilm – päike lõõskab ja kraadiklaas näitab pigem plusskraade. Hommikul oli täiesti tuulevaikne, praegu on mõõdukas tuuleke,” kirjeldas Pedajas eile pärastlõunal valitsenud olukorda.

Ainsa miinusena ning suurima ohuna nimetas Pedajas nende rajal olevat suurt rahvahulka, kellest mõni peaks end mäest kauge kaarega eemale hoidma.

Kuue inimese surnuks külmumise uudis Pedajast ei hirmutanud. “Mäed on siiski ajudega inimestele. Külmumise taga on kas enese ülehindamine või täielik võhiklikkus,” viitas suure kogemusega matkaja.

Surnuks külmumise põhjuseks oletas Pedajas, et neil inimestel oli vähe varustust. “Ilmselt olid nad kõik väikeste kottidega. Meie oleme aga täisvarustuses. Kui me isegi lumetormi kätte jääme, võime rahulikult vastu pidada mitu päeva, sest kõik vajalik on kaasas. Ronimiseks on ju erinevaid stiile – kas käia hütist hütti väikese kotiga ning kui hütti ei jõua, siis külmudki ära, või minna korraliku varustusega,” selgitas Pedajas.

Eestlased on valinud tõusuks Gouteri raja, mis on üks viiest marsruudist. Ka on tegemist kõige lihtsama rajaga ning seetõttu on sellel ka palju matkajaid.

Kõrgel matkamine

Pedajase juhitav grupp tahab laskuda aga mööda Mulet’ rada. “Seal on natuke laviiniohtlik, aga tuleb mõistusega käia – siis ei juhtu midagi. Samuti pole sellel rajal suurt rahvamassi.”

Eestlastest alustas tõusu 37 inimest, neist üks katkestas 3100 meetri peal, sest tal tekkis probleem aklimatiseerumisega. Mägironijad on jagatud kolme gruppi. Esimene, 12-liikmeline grupp alustas tõusu teistest päev varem ning neist seitse on juba tipu vallutanud. Ülejäänud selle grupi inimesed ning teised kaks gruppi alustavad tipu vallutamist täna.

Enne tõusu läbisid kõik esimest korda mäele läinud inimesed kahepäevase mägikoolituse liustikul.

Mont Blanci vallutamist loetakse mitte niivõrd alpinismiks, vaid pigem kõrgel matkamiseks. “Samas on Mont Blanc märksa tehnilisem kui kõrgem Elbrus. Mont Blancile minnes tuleb osata end kaljudel ülal pidada ning ka teada, mida teha jäämurrus,” ütles Pedajas.

Kuus hukkunut

Mont Blanc

nõudis ohvreid

•• Kuus mägironijat külmus Alpides surnuks teisipäeval, kui temperatuur langes järsult tublisti alla nulli.

•• Reutersi teatel leiti neli hukkunut Mont Blanci Prantsusmaa-poolsesse osasse jäävalt Bionassaylt, kolm neist olid pärit Tšiilist, Prantsusmaalt ja Uus-Meremaalt, neljanda päritolu on alles selgitamisel.

Temperatuur

langes järsult

•• Viies hukkunu leiti Itaalia Alpidest, tema oli 50. aastates belglane. Kuues surnuks külmunud mägironija (49-aastane sakslane) leiti Monte Rosalt. Leiti ka seitsmes mägironija, kuid tema jõuti enne surnukskülmumist haiglasse toimetada.

•• Ilmateade oli varem hoiatanud, et temperatuur võib järsult langeda kuni 15 miinuskraadini.