Padriku sõnul alustatakse esmajoones läbirääkimisi umbusaldusavalduse sisseandmiseks Mõõdukatega. “Alust selleks annab ka Savisaarte majalugu, kus pole selgust,” osutas Padrik.

Klaar: Kõik on lubadustega ära ostetud

Mõõdukas Liis Klaar pidas vähetõenäoliseks, et Tallinna linnapea võiks enne oktoobris toimuvaid kohalike omavalitsuste valimisi vahetuda. “Ta on ennast juba nii sisse mässinud, et vaevalt keegi teda lahti kangutada suudab. Volikogus on kõik nii ära ostetud kõiksugu lubadustega, et nemad Savisaare vastu ei hääleta,” ütles Klaar.

Klaari sõnul ei ole Mõõdukad küll ametlikult umbusaldamise toetamist arutanud, kuid omavahelises jutuajamises on kõik seda pooldanud. “Mis te ise arvate? Loomulikult ei ole linnapea tegevus ei ole korrektne. Pukseerida välja neid, kes on enne olnud ja oskavad ja panna asemele oma otsese ja kaudse sugulusvahekorra inimesed,” nentis Klaar.

Mõõdukate esindaja möönis, et oma jüngrite ametisse panemine on loomulik, kuid nii massiliselt pole ükski linnapea seda varem teinud. “Kui Isamaaliit umbusaldab, siis meie neid toetame, aga see ei lehe läbi, kuna opositsioonil on liiga vähe hääli,” sõnas Klaar.

Viimastel volikogu istungitel linnajuhtidele ridamisi arupärimisi esitanud Liis Klaar nimetas ebakorrektseks ka linna rahakasutust. “Enne räägiti, et raha on vähe, nüüd äkki tulevad lisaeelarved, mille eest tahetakse teha ühte ja teist ja kolmandat. See on ju ette planeeritud kokkuhoid, et saaks enne valimisi teha populaarseid otsuseid. Poliitika on must mäng, aga see juba totalitaarne võim,” leidis Klaar.

Reformierakond: Umbusaldamine on formaalsus

Reformierakonna fraktsiooni liikme Keit Pentuse sõnul ei ole Reformierakond oma koalitsioonipartneri tegevust arutanud. “See on opositsiooni roll otsida vigu. Umbusaldamine on ju formaalsus,” leidis Pentus.

Pentuse sõnul ei ole Savisaarele lähedaste inimeste palkamise kohta etteheiteid tehtud, kuna tegemist on tema eranõunikega. “See on mitme otsaga asi. Alati ei pea olema nii, et heal tasemel professionaal jäetakse kõrvale, kuna ta on pereliige,” kinnitas Pentus.

Põhja-Tallinna linnaossa asevanema koha loomist Vilja Savisaarele ei soovinud Pentus kommenteerida. “Ma ausalt öelda ei ole nii detailidesse laskunud. Mis puudutab palka, siis Põhja-Tallinn on kindlasti üsna keeruline linnaosa ja seda on keeruline juhtida,” märkis Pentus.

Adams: Eesti ühiskonnas on sugulaste koos töötamine loogiline

Endine riigikogu őiguskomisjoni esimees Jüri Adams taunib Keskerakonna kaadripoliitikat, kuid ei näe antud juhul sugulussidemetes korruptsiooniohtu. “Meie korruptsioonivastane liikumine on sugulaste koos töötamise keeluga liiale läinud," ütles Eestis kehtiva korruptsioonivastase seaduse üks ideolooge Adams BNS-ile.

Eestis on Adamsi sőnul väike ühiskond, kus mőnel alal on vaid üksikuid spetsialiste, kes on näiteks ülikooli ajal tutvunud ja abiellunud ning nende ühes süsteemis töötamine on täiesti loogiline.

Adamsi sőnul ei saa Keskerakonna liidrit Edgar Savisaart keelata ega teda ebaeetilisuses süüdistada, kui tema tütar töötab erakonnakaaslasest ministri alluvuses ja viimase elukaaslane Savisaare enese nőunikuna.