Eestile okupatsioonidega tehtud kahju käsitleva teose andis repressiivpoliitika uurimise riikliku komisjoni juht Vello Salo Riigikogule eelmisel nädalal, kirjutab Postimees.

Vene välisministeerium märkis, et pooldab põhimõtteliselt minevikusündmuste objektiivset uurimist.

«Ent selle kohustuslikuks tingimuseks peab olema tõepoolest eelarvamustevaba lähenemine, mis eeldab keeldumist püüdlusest tõsta esile ühtesid ajalooperioode teiste uurimise kahjuks, kõigi faktide koosmõju ja sel või teisel ajaloolisel hetkel kehtinud rahvusvahelise õiguse arvestamist,» märkis avaldus.

«Venemaa seisukoht asjaoludes, mis puudutavad Eesti astumist NSVLi ja järgnenud perioodi, on hästi teada, pole mõtet seda korrata. See puudutab nii katseid esitada Venemaale sellega seoses ühtesid või teisi materiaalseid pretensioone kui ka nõudmist vabandada,» seisab pressiteates.

Ministeerium meenutas, et vastavalt Venemaa ja Eesti vahel sõlmitud relvajõudude väljaviimise leppe kaheksandale sättele peetakse kõiki rahalisi, varalisi ja muid pretensioone, mis on seotud vägede paiknemisega Eesti territooriumil, kaasa arvatud keskkonna- ja muude kahjude küsimusi, täielikult lahendatuks.