Kuigi nad pakuvad riiklikke teenuseid, peaks seaduse järgi aitama neil tööruumide kulusid katta kohalik omavalitsus ehk Tallinna linn. Linnaga aga lõppeb praeguse pinna ajutine üürileping juunis ja asemele on pakutud ainult ruume, mis ei vasta vajadusele või vajavad remonti.

Kakumäel osteti 245 000 euro eest suur maja, kus on pinda kahe kolmandiku võrra rohkem, kui oli varem linnalt üüritud ruumides Maleva tänaval. Maja garaaži tuleb töötuba, kus loodetakse teha tekstiili ja puutööd ning toodangut müüa.

Majas hakkab teenuseid saama üle 80 inimese. Seitse-kaheksa inimest, kes ei saa iseseisvalt hakkama, elavad kohapeal. Ülejäänud elavad omaette ühiskorterites ja saavad toetusteenuseid. Päeval käiakse koos päevakeskuses.

Majas hakkab teenuseid saama üle 80 inimese. Seitse-kaheksa inimest ei saa iseseisvalt hakkama.

Raudmees käis pangad läbi enneolematu ideega MTÜ-na laenu võtta. Osast pankadest tulid negatiivsed vastused, („Selle sisse me küll ei astu!”), aga LHV ja Swedbank olid päri ja viimati mainitu intress parim. Raudmees oleks eelistanud võtta laenu eraisikuna, saades seda võtta pikema aja peale, kuid sotsiaaltöötaja palk panga silmis selleks ei sobinud. Küll aga hindas pank jätkusuutlikuks nende MTÜ tööd.

„Iga projekti puhul on meie jaoks oluline aru saada, kuidas ja mis vahenditest hakatakse laenu tagasi maksma,” lausus Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. „Arusaadava ja jätkusuutliku rahastamise ning laenu teenindamiseks vajaliku rahavoo korral oleme valmis MTÜ-sid finantseerima,” kinnitas ta.

Maja vajab veel remonti

Kuigi selleks et nüüd kulude ja tuludega kenasti toime tulla, võiks eeldada ka teenusetasu tõstmist, ei saa MTÜ seda klientidelt nõuda. Neil lihtsalt ei ole rohkem raha. Enamik kliente on lastekodus kasvanud inimesed, kelle sissetulek on minimaalne.

Ent maja vajab veel remonti, et ülemine korrus eraldi elutubadeks teha – riigilt teenusele seatud tingimuste järgi. Seda raha MTÜ-l ei ole.

Uku Torjus Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuametist ütles, et linn on valmis Tugiliisu tegevust toetama, aga vajab veel täpsustamist, mis mahus. Seni on MTÜ-d toetatud 4000 euroga aastas, mille MTÜ on aga rendirahana tagasi maksnud.

Sotsiaalministeeriumil tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondist jagamisele kuus miljonit eurot just psüühilise erivajadusega inimeste elukeskkonna parandamiseks, ent suurem osa sellest läheb riigi enda AS-i Hoolekandeteenused majade reorganiseerimiseks ja uute kohtade loomiseks. Seda raha ei saa kasutada Tugiliisu kliendite abistamiseks.
Suures aiaga majas (taga vasakul) saab töötada rohkemate inimestega. Ka väiksesse abimajja (ees) on kavas paigutada uued inimesed.