Auhinnagala suurusest annab aimu ainuüksi see, et vaataja lemmiku hääletamisel osales 40 miljonit inimest.

Üritus algas loomulikult staaride ja staarikeste kuulsusrikka kõnniga punasel vaibal, mida oli kümnete meetrite kaupa siia-sinna veetud. Kindla veendumusega võib väita, et Ameerika popkultuuri valitsevad mustanahalised, sest nende kohalolek punasel vaibal oli selgesti märgata. Ürituse avalöök tuli aga siiski valgenahaliselt naisolevuselt Fergielt, kes laulab ka Black Eyed Peasi nimelises hip-hop-pundis.

Kühm vaibal pani komistama

Valge kabrioleti ja kaarikuga Rockefelleri keskuse juurde sõidutatud Fergie esinemist ilmestasid ka Briti kuninglikeks tunnimeesteks riietatud mehed. Tuleb tunnistada, et vahepeal läks kuulsuste hulk ühel ruutmeetril sedavõrd tihedaks, et punase vaiba äärde paigaldatud tara august hakkas läbi voorima kuulsusi, kes ei mallanud järjekorras seista – Hulk Hogan perega, Nick Lachey ja Common, kes kuulutas, et uut albumit on oodata järgmise aasta algul. Pole mingi ime, et takistusi tekkis, arvestades, et igal staaril oli kaasas oma turvamees, kes enamikul juhtudest varjas igasuguse päevavalguse.

Tara taha aetud üle 200 ajakirjaniku üle kogu maailma otsisid võimalust, et staaride käest kas või mõni sõna välja meelitada. Nii Wyclef Jean, Pharrell Williams kui ka Method Man tulid ajakirjanikega suhtlema, kiites enamiku ajast New Yorki ja sõnades, kui hea meel neil on siin olla, samal ajal kui Shakira ja paljud teised üpris kategooriliselt mööda tuhisesid. “Jackass-ist” tuntud Johnny Knoxville jalutas aga koos “American Pie” tähe Seann William Scottiga mööda punast vaipa, rüüpas viskit ja lõõpis eeskõndijaid.

Kella 20 paiku algas aga tõeline sõu, mille avanumbriks oli Justin Timberlake’i esinemine, pärast mida sai sõna ka kuu aega telereklaamides inimesi terroriseerinud Moonmaniks ehk MTV auhinnatrofeeks kehastunud Jack Black.

Parima hip-hop-artisti video auhinna andsid ansamblile Black Eyed Peas üle Ciara ja Andre 3000 Outkastist, kes tunnistasid puhtsüdamlikult, et Justin Timberlake’i uus album kõlab nagu Beach Boys ning et tegelikult meeldib neile kõige enam Beyonce, kes vaimustas publikut mitte lauluga, vaid pidevalt maa ja taeva vahet liikuva tantsuga, mis meenutas koreo-graafialt Janet Jacksonit.

Pink, kellele anti üle auhind parima popvideo kategoorias, ütles ise, et “oli tõesti üllatunud” – nagu nad kõik loomulikult!   “Eriti üllatav ja irooniline oli see, et selle andsid kätte Nicole Richie ja Nick Lachey, keda mu lugu tegelikult pilkab,” ütles Pink ja tunnistas, et tal oli “Jackassi” tüüpidega lava taga lõbusam, kui ühtedel inimestel olla tohiks.

Geograafiaspets Leto

Eriti rumalast küljest näitas ennast filmistaar-rokkmuusik Jared Leto, kes Amsterdamist pärit ajakirjaniku küsimuse peale teatas, et nende viimase loo video reÏissöör on Taanist. “See on teile ju üpris lähedal,” teatas Leto ja sõnas, et oleks soovinud näha Jack Blacki laval rohkem tegutsemas.

Viimasena sai sõna unustusehõlma vajunud rokkar Axl Rose, kes juhatas sisse hetke menubändi The Killers. Axl ise ütles pärast, et Guns’n’Roses üllitab kindlasti veel plaate ja kõik kulgeb ootuspäraselt ja igaüks ise teab, kas tahab vana Guns’n’Rosesit taga nutta.

Öö oli reserveeritud tähtedele

•• Kui auhinnagala lõppes, liikusid staari- ja rahvahordid edasi pidutsema. MTV videomuusikaauhindade jagamise afterparty’d on omandanud juba legendaarse kuulsuse ja paljud staarid peavad auasjaks ise pidu korraldada. Kõige kuumemate kohtadena võiks nimetada Nikki Beachi, Taod ja Buddakani. Viimases toimus Warner Atlanticu korraldatud pidu ning ukseesine kubises limusiinidest, turvameestest ja inimestest, kes koos staaridega pidutseda tahtsid. Viimased lasti uksest sisse alles siis, kui staarid oma uhketesse sõidukitesse varjule olid jõudnud. Sealt mõne kvartali kaugusel pidutsesid aga tüdrukud ja poisid bändidest Pussycat Dolls ja Black Eyed Peas. “Tavainimesed” pidid leppima väljas passimisega, seda enam, et neil ei olnud ka peokutset, kuigi hea õnne peale jäi lootma nii mõnigi piduline. Siiski oli New Yorgi öö reserveeritud tähtedele.