Muinsuskaitseameti osakonnajuhataja Ülo Puustak teatas eile minister Raivo Palmarule, et taandab end pühakodade säilitamise ja arengu juhtnõukogust, kuna selle tegevus on muutunud mõttetuks ja on avalikult poliitilise korruptsiooni maiguga.

Läinud neljapäeval lahkus pikaajalise kogemusega muinsuskaitseameti restaureerimisosakonna juhataja Ülo Puustak neli aastat tagasi loodud pühakodade säilitamise ja arengu riikliku programmi juhtnõukogu koosolekult. Ta tegi seda, sest viimaseks tilgaks karikasse oli ekspertidest koosnevale nõukogule ministri käskkirjaga ette kirjutatud kolmandiku selleks aastaks kirikute päästmiseks ettenähtud eelarveraha täpne kulutamine.

“Riiklik programm, mille sünni ja koostamise juures olen algusest peale olnud, on jooksnud ummikusse ning sellel pole enam mõtet,” ütles Puustak. Tema sõnul pole niisugust poliitilise korruptsiooni maiguga rahajagamist varem olnud.

Aasta lõpus taotles seesama juhtnõukogu lisaeelarvest 2,2 miljonit krooni, et katta avarii-

olukorra tõttu tehtud mitme kiriku restaureerimise kulud. Seda raha ei antud, kuid ootamatult taotles ja sai ministeerium Tallinna Jaani kirikule viis miljonit krooni.

Palmaru: mina ei jaga raha

“Sellega asi ei lõppenud, sest 2007. aasta riigieelarves pühakodade programmile antud ligi 14 miljonist kroonist nelja miljoni krooni kohta andis minister käskkirja, kus täpselt öeldud, millistele kirikutele raha minema peab. Need aga ei ole nii suures hädaolukorras, et nad esimeses järjekorras raha peaks saama,” ütles Puustak.

“Juba alustatud töid Järvamaal avariiolukorras Järva-Peetri kiriku juures ei saa sel aastal aga üldse jätkata,” ütles Puustak. Samuti jäävad esmajärjekorras raha vajavate pühakodade seast rahata Harjumaal Hageri ja Raasiku ning Raplamaal Käru kirik. Kultuuriministeeriumi eelarvest anti viis miljonit krooni Rapla kirikule, mis on Eesti viie parimas korras oleva pühakoja seas.

Kultuuriminister Raivo Palmaru sõnul jagab raha nõukogu. “Mina ei jaga seda raha. Mina teen vaid riigikogule proportsioonide kohta ettepanekuid. Riigikogu võtab vastu eelarve ja raha jagab nõukogu,” ütles Palmaru. “Ma ei taha hetkekski administreerida ja nõukogud otsustavad eriti minu ajal ise, kuhu raha jagada,” lisas ta.